• A western versenyszámok közül a calf roping az, amelyet teljes valójában ugyanúgy alkalmaznak még ma is a ranchmunkák során, ahogyan azt a versenyen láthatjuk.

 

 

 

 

 

Képek a Lovasélet engedélyével

 

Western versenyszámok

aktuális hely: WESTERN SZAKIRODALOM ->  Western versenyszámok -> Calf Roping

 

A lasszózás – roping – bámulatos ügyességet kíván. Nem elég viszont, ha a lovas megtanulja, hogyan kell a lasszóval bánni! Kevés a tudomány, ha a ló nem működik tökéletesen együtt a lovasával…
Versenyeken többféle módja van, hogy a ló és a lovas bemutathassa rátermettségét. A mai modernkori versenyeken az alábbi roping versenyszámokat rendezik meg: calf roping, breakaway roping, dally team roping, ezen belül heading és heeling.
 

 

 

 

 

A western versenyszámok közül a calf roping az, amelyet teljes valójában ugyanúgy alkalmaznak még ma is a ranchmunkák során, ahogyan azt a versenyen láthatjuk. A ló-lovas párosnak egy úgynevezett roping boxból kell indulnia. A borjút egy mellette lévő boxból engedik ki. A lónak teljes nyugodtsággal kell várnia – ez a bírálat egyik szempontja! – , amíg a borjút ki nem engedik. Amint a borjút a boxból kiengedték, a lónak villámgyorsan utána kell erednie, majd fel kell vennie a borjú sebességét, és olyan pozícióba kell kerülnie, hogy a lovasnak – roper – a lehető legjobb alkalma nyíljon arra, hogy a lasszót a borjú nyakára dobja. Ha a roper a lasszót eldobta, és a borjút megfogta, a lónak gyorsan meg kell állnia. Ezalatt a lovas leugrik a lóról, a borjúhoz fut, és összeköti a négy lábát. Mialatt a lovas leszáll, odafut és elfekteti a borjút, hogy összeköthesse a lábait, a lónak teljes mértékben nyugodtnak kell lennie, és teljesen önállóan a lasszót feszesen kell tartania úgy, hogy a borjút egyhelyben tartsa, és ne rángassa. (A borjú lábát azért kötözik össze, hogy a borjú gyógyítása, kezelése során a cowboyt ne rúgja meg, és ne tegyen kárt magában sem.)
A lónak tehát hihetetlenül gyorsnak, robbanékonynak kell lennie, de nyugodtan kell tudnia várakozni, és amint a roper a lasszót eldobta, a lónak teljes mértékben önállóan kell dolgoznia! A bírálat alapja az, hogy a ló milyen nyugodtan vár a boxban; milyen jól vágtázik oda borjúhoz, beleértve a gyorsaságot és a lovas pozícionálását is; milyen jól áll meg, és hogy hogyan dolgozik a lasszó másik végén, azaz feszesen tartja-e, a borjú egyhelyben marad-e úgy, hogy nem rángatja.
A rendkívül nagy önfegyelem, a bámulatra méltó munkakedv és a szinte hihetetlen önállóság, ami ezeket a lovakat igazán naggyá teszi!