Képek a Lovasélet engedélyével.

 

 

 

Quarter Horse hírességek

aktuális hely: QUARTER HORSE -> Quarter Horse hírességek ->  Dash For Cash

 

 

 

 

Rocket Bar

 

Rocket Wrangler

 

 

 

Go Galla Go

DASH FOR CASH

 

 

 

 

To Market

 

Find A Buyer

 

 

 

Hide And Seek

 

 

Dash For Cash származása

 

 

 

Sokak szerint röviden így lehetne jellemezni Dash For Cash-t: csodálatra méltó versenyló és fenomenális fedezőmén. Három éves karrierje alatt 24 versenyéből huszonegyszer nyert és háromszor második lett. Ő volt az első ló, aki megnyerte a Bajnokok Bajnokságát és két egymást követő évben is világbajnokká avatták. Bár hatalmas versenykarriert futott be, de fedezőménként olyannyira sikeres volt, hogy ez beárnyékolta még óriási versenypályafutását is.

A jóvágású sárga csikó B.F. Phillips és a híres King Ranch közötti egyezség eredményeképpen született. Phillips és a King Ranch között volt egy megállapodás, miszerint Phillips a tulajdonában álló ménekhez a King Ranch kancái közül választ, és ennek fejében a csikókon megegyezés szerint osztoznak. 1972-ben Phillips egyik választása Find A Buyer volt, aki az 1950-es Arlington és Washington Park futurity versenyek győztesének, To Marketnek a lánya. Find A Buyert 1972-ben Rocket Wrangler ménnel fedeztette be Pillips. Rocket Wrangler volt az első ló, aki az All American és a Rainbow futurityt is megnyerte egyben, valamint 1970-ben világbajnokká avatták. Rocket Wrangler apja, Rocket Bar, a versenylovak fedezőménei között a toplista élén állt.

Rocket Wranglernek – a jó felépítésén és a gyorsaságán kívül – volt egy plusz tulajdonsága is, amit bizton örökített is: „Rocket Wrangler és Dash For Cash lenyűgözően jófejű lovak voltak” – vallja Jerry Nicodemus zsoké, aki mindkét lovat a nyertesek körébe segítette – „Dash For Cashnek csak egyszer kellett megmutatni valamit és egyből megértette. Azt hiszem, az tette naggyá Casht, hogy soha nem hibázott.”

Dash For Cash már a kezdetektől fogva felülmúlta Phillips várakozásait. Pályafutása alatt szinte az összes fontos versenyt megnyerte, több pályarekordot és abszolút rekordot állított fel.

Dash For Cash briliáns karrierjének csak egyik állomása volt a több mint sikeresnek mondható versenypályafutása. A Phillips irányítása alatt álló szindikátus keretében Dash For Cash a vezető fedezőmének toplistájára került. A szindikátus 2,5 millió USD-ral alalkult meg! Dash For Cash hivatalosan 1978-ban kezdett el fedezni a Phillips Ranchen, Friscoban. Még öt évvel Phillips halála után is – 1993-ig – a ranchen élt. Utolsó otthona a híres „6666” Ranch volt.

Dash For Cash első fedeztetési évének csikói közül Baby Hold On és Queen For Cash második fedeztetési évének csikói közül Dashingly, Dash Again és Justan Old Love 3,1 millió USD-t nyertek, külön érdekesség, hogy mindannyian kancák voltak. Dashingly két évesen 600 000 USD-t nyert, karrierjét pedig 1,75 millió USD nyereményösszeggel fejezte be.

Dash For Cash lányainak olyan hírneve volt, hogy annak ellenére, hogy 1985-ben például a Dash For Cash apaságú Cash Rate herélt világbajnok lett, és több mint 500 000 USD-t nyert, valamint egy másik fia, On A High, több mint 1 millió USD-t nyert két évesen, néhány tenyésztő még mindig kételkedett abban, hogy Dash For Cash valamelyik fia meg tudná közelíteni apja sikerét.

1987-ben First Down Dash – Dash For Cash fia – világbajnok lett, közvetlen utódai pedig 1998-ig 25 millió USD-t nyertek. Köztük volt négy All American Futurity nyertes, ő maga pedig a fedezőmének ranglistájának első helyén állt, a listán szintén szerepelt négy fia is! 1990-ben egy újabb Dash For Cash apaságú mén, Dash For Speed lett a világbajnok. A Dash For Cash Szindikátus tulajdonosai az évek során számos rangos versenyt nyerő Dash For Cash utódnak a tulajdonosaivá váltak, köztük öt világbajnok is található.

Make Mine Cash, Dashs Dream, Florentine, Dash For Speed, Dashingly és On A High fejenként több mint 1 milló USD-t nyertek; Justanold Love, Cash Rate, First Down Dash, Meganette, Dashing Phoebe, Takin On The Cash és Sound Dash külön-külön több mint 500 000 USD-t nyertek.

A csoda működött a cutting versenyek során is! A Doc Bar apaságú kancától – Doc N Missy – és Dash For Cash-től született csikó, Miss N Cash 1987-ben megnyerte többek között a cutting Derbyt és Miss N Cash az apja Dox Miss N Renonak, aki cutting futurityt nyert!

Dash For Cash hatása a versenylótenyésztésre vitathatatlan és nem ismert határokat. 1996-ban a Dash For Cash apaságú hét éves herélt, Gotum Gone megkapta a „Supreme Champion” címet, amit már 16 év óta nem érdemelt ki előtte egy ló sem. Gotum Gone sikeres versenylókarriert futott be, miután több halter, reining és roping versenyt nyert!

Dash For Cash élete során rengeteg látogató fordult meg a Phillips Ranchen csak azért, hogy megcsodálhassák a legendás mént. Dash For Casht 23 éves korában altatták el. Hamvait az „American Quarter Horse Heritage Center & Museum”-nál ásták el Dash For Cash életnagyságú bronz szobra mellé. A szobrot Jim Reno készítette és Anne Marion adományozta a „Bajnokok Bajnokának” emlékére.