Képek a Lovasélet engedélyével.

 

 

 

Quarter Horse hírességek

aktuális hely: QUARTER HORSE -> Quarter Horse hírességek ->  Diamonds Sparkle

 

 

   

 

 

Blondy’s Dude

 

Mr Diamond Dude

 

 

 

Miss Patsy Blake

DIAMONDS SPARKLE

 

 

 

 

Clabber Question

 

Pollyanna Rose

 

 

 

Irene Vee

 

 

Diamonds Sparkle származása

 

 

Diamonds Sparkle, a világbajnok kanca a Quarter Horse történelemben a legkiválóbb tenyészkancák közé tartozik.
1974-ben, Diamonds Sparkle születési évében Dick Steward Jerald Freeman tenyésztőnél járt, és éppen megfelelő lovak után nézett, vásárlási szándékkal. Steward már több eladásra kínált lovat megnézett, de egyik sem tetszett meg neki igazán, így megkérdezte Freemant, nem rejteget-e még valahol valami lovat, amit fel tudna ajánlani. Ekkor Freemannal átmentek egy másik ranchre, ahol elővezetett egy palomino választási kancacsikót, ő volt Diamonds Sparkle. Steward azonnal beleszeretett a csikóba, és miután megnézte, hogy hogyan dolgozik a körkarámban, rögtön igent mondott az üzletre.
Diamonds Sparkle két éves korára igen sok pontot szerzett halter versenyszámban. Három éves korában kezdtek vele versenyezni nyereg alatt, western pleasure számban és rögtön az első évben kapott pontjai alapján megszerezte a „Kiváló teljesítményt nyújtó” címet.
Sunny Jim Orr tréner csak 1978-ban kezdett el a palomino kancával versenyezni junior reining számban, és a legelső versenyüket meg is nyerték. Természetesen Orr tovább versenyzett a kancával, és kvalifikálódtak a világbajnokságra. Ekkor Dick Steward tulajdonában állt Diamonds Sparkle. Ebben az évben 20 versenyen vettek részt, amiből tizennyolcat meg is nyertek, két versenyen pedig másodikak lettek. Steward ekkor fontolóra vette, hogy „Sparky”-t tenyésztésbe állítja, és nem indítja több versenyen. A sors végül is úgy formálta Diamonds Sparkle életpályáját, hogy a bizonyításra még több lehetőséget kapott. A következő évben a döntés „kifizetődött”, mert Diamonds Sparkle bebizonyíthatta, hogy kiváló roping ló is! (roping: lasszózás)
A kancát 5 évesen, 1979-ben elvitték a világbajnokságra, ahol az első 10 között végzett senior heeling (heeling: a borjú hátsó lábainak elfogása lasszóval), senior reining és senior heading (heading: a borjú szarvainak elfogása lasszóval) versenyszámokban… Így Diamonds Sparkle a nagy várományosok – többek között Grey Lark és Barb A Leo – orra elől vitte el 1979-ben a „Superhorse” címet.
1979-ben Carol Rose fenomenális roping méne Zan Parr Bar már a második világbajnoki címét szerezte meg halter versenyszámban az általa elnyert három világbajnoki címből, de Carol Rose Zan Parr Bar győzelme mellett is felfigyelt Diamonds Sparkle-re. Steward pedig éppen a megfelelő fedezőmént kereste az újdonsült „Superhorse” címmel rendelkező kancájának. Steward több mént is szemügyre vett, de egyik sem gyakorolt olyan mély benyomást rá, mint Zan Parr Bar. Így 1980-ban Diamonds Sparkle Carol Rose istállójába, Zan Parr Bar otthonába került. Igaz, hogy ebben az évben nem sikerült vemhesíteni a kancát, de a következő évben több sikerrel jártak, és a következő tavasszal megszületett Diamonds Sparkle első csikója, Sparkles Rosezana. Sparkles Rosezana teljes mértékben megfelelt Steward elvárásainak, ezért 1982-ben és 1984-ben újra fedeztette a kancát Zan Parr Bar-ral. Így született meg Zans Diamond Sun és Sparkles Suzana. Stewrd 1985-ben Carol Rose másik jól ismert fedezőménével, Genuine Doc-kal fedeztette Diamonds Sparkle-t. Ebben az évben Carol Rose megvásárolta az 1984-es születésű palomino kancát, Sparkles Suzana-t és a kanca 1982-ben született csikójának, Zans Diamond Sunnak a fele tulajdonjogát. Miután Diamonds Sparkle 1986-ban megellett, újból befedeztették 1986-ban és 1987-ben is Zan Parr Barral. Sparkles La Zanna, az 1988-ban született csikója volt az utolsó ettől a méntől, Zan Parr Bar korai halála miatt. Bár Diamonds Sparkle más ménnel fedeztetve is bajnok lovakat adott, de Zan Parr Barral történő párosítása különleges volt. A kancának született még csikója Genuine Doc, Doc O’Lena híres ménektől, ezenkívül Zan Parr Bar két fiától, Zans Last Lighttól és Zan Parr Expresstől is.
1999-nel bezárólag Diamonds Sparkle 11 csikója – csak az AQHA (Amerikai Quarter Horse Tenyésztők Egyesülete) versenyeit nézve – több mint 2 500 pontot szerzett. Ez azt jelenti, hogy Diamonds Sparkle azon lányai és fiai, akik versenyeztek, átlagban fejenként több mint 200 pontot szereztek. Ezt az átlagot jóval túlszárnyalta Sparkles Suzana 952,5 ponttal, Zans Diamond Sun 347,5 ponttal és Spark O Lena 525,5 ponttal. Ha tovább nézzük a statisztikát, akkor még egy dolog igen szembetűnő: négyből egy Diamonds Sparkle csikó legalább egy AQHA világbajnoki címet szerzett!
Az NRHA (National Reining Horse Association) Diamonds Sparkle-t kitüntette azzal, hogy utódainak kiemelkedő reining teljesítménye alapján 1996-ban felvette a „Dicsőségek Csarnokába”. Többek között Sparkles Suzana, Genuine Redskin és Shining Spark számos jelentős NRHA versenyt nyert meg.
1999 óta Diamonds Sparkle embrió-átültetéssel gyarapítja tovább utódainak számát.