Képek a Lovasélet engedélyével.

 

 

 

Quarter Horse hírességek

aktuális hely: QUARTER HORSE -> Quarter Horse hírességek ->  Doc Bar

 

 

 

 

Percentage

 

Three Bars (TB)

 

 

 

Myrtle Dee

Lightning Bar

 

 

 

 

Doc Horn

 

Della P

 

 

 

Mare by Old D.J.

 

 

 

 

My Texas Dandy

 

Texas Dandy

 

 

 

Streak

Dandy Doll

 

 

 

 

Bartender II

 

Bar Maid F.

 

 

 

Nelly Bly

 

Doc Bar származása

 

 

 

Mikor Tom és Jack Finley Dandy Dollt befedeztette Lightning Barral, akik mind a ketten a quarter lovak galoppversenyén futottak és a legjobbak közé tartoztak, nagy reményeket fűztek a leendő csikóhoz, akit DOC BAR-nak neveztek el. „Egy jó versenylovat szerettünk volna ebből a párosításból, de „csak” egy szép, halter ló lett belőle”, mondta Tom Finley. (Halter: egy versenyszám, ahol a lovat nemek és korcsoportok szerint küllemük, viselkedésük és jármódjuk alapján bírálják) Így DOC BAR nem lett versenyló, de még egyéb lovasversenyen sem lovagolták.
Charley Araujo, a Finley család jó barátja megemlítette, hogy ő szeretné halter versenyekre elvinni DOC BAR-t, ha ők nem futtatják a versenyeken. Így is lett, DOC BAR Kaliforniába ment. 13 halter versenyen vett részt, amiből 12 alkalommal nyert és csak egyszer lett második. Tízszer Grand Championnak és egyszer Reserve Championnak választották. Karrierjének csúcsa halter lóként 1962-ben San Franciscoban volt, amikor ő Grand Champion, fia Barlet Reserve Champion mén, lánya Janie Bar Reserve Champion kanca lett.
Ekkor keltette fel DOC BAR egy fogorvosnak és feleségének az érdeklődését: Dr. és Mrs. Stephen Jensen 6 évesen vásárolták meg 30 000 USD-ért! Jensenék vettek egy 276 hektáros területet és elnevezték Double J ranchnek. Bár nem értettek még a lovak tenyészetéséhez és neveléséhez, úgy döntöttek, vesznek még néhány lovat. Mindig tetszettek nekik a munkaló típusú Poco Tivio lovak, így megvettek három kanca leszármazottját, akiket befedeztettek DOC BAR-ral. Mindenki csak csodálkozott, hogy miért fedeztetik az amúgy is már erős testfelépítésű kancákat egy klasszikus halter lóval.
Akkor még senki nem gondolta, hogy a DOC BAR – POCO TIVIO lányainak keresztezése a legeredményesebbek közé fog tartozni a quarter ló történetében! A mágikus keresztezés egyik példája Fizzabar (DOC BAR és TERESA TIVIO lánya), aki Don Dodge lovaglásával 1968-ban cutting világbajnok kanca lett. Ebből a párosításból több olyan neves ló született mint Cal Bar, Nu Bar, Doc’s Remedy, Doc’s Haida, Boon Bar és Dor Bar Gem.
Poco Tivio egy másik lánya Susie’s Bay. Susie’s Bay és DOC BAR párosításból született Doc’s Marmoset, aki 1973-ban megnyerte a Cutting Futurityt (fiatal lovak cutting versenye); Doc’s Solano, a legfiatalabb ló, aki valaha is AQHA (Amerikai Quarter Lótenyésztő Szövetség) világbajnokságot nyert; Doc’s Bar Bender, a nagyszerű roping ló (borjú lasszóval történő elfogása) és Doc’s Oak a kiváló cutting és reined cow horse (reined cow horse verseny: a marhával történő munka előtt egy reining, western díjlovas programot is be kell mutatni).
1969-ben a DOC BAR dinasztia elsöprő sikereket aratott. A Cutting Futurity 2-4 helyezését három DOC BAR leszármazott hozta el: Doc’s Kitty, Doc Luck Bar és Doc’s Leo Lad.
Ezután két évtizeden keresztül DOC BAR gyermekinek és unokáinak szinte töretlen sikersorozata következett, ami mindezidáig példátlan. 1970-ben Doc O’Lena rekordot állított fel Freeman lovaglásával: a Cutting Futurity mind a négy elődöntőjét megnyerte. Ezt a rekordot a mai napig nem döntötte meg senki. 1971-ben Dry Doc nyerte el a koronát. Mind a két mén a híres cutting kanca Poco Lena fia. 1973-ban Doc’s Mormoset nyert, 1974-ben Doc’s Yuba második lett. 1975-ben Doc O’Lena lánya Lenaette (DOC BAR unokája) nyerte a Cutting Futurityt. A sorozat 1978-ban folytatódott Lynx Melodyval, 1979-ben Docs Diabloval, 1980-ban Mis Royal Mahoganyval, mind a hárman DOC BAR unokái voltak.
Azután 1982-ben egy másik Doc O’Lena leszármazott Smart Little Lena nyerte meg a Cutting Futurityt és nem állt meg, míg meg nem szerezte a hármas koronát: a Cutting Futurity, a Cutting Derby és a Cutting Super Stakes győzelmeket. 1987-ben és 1988-ban két Smart Little Lena leszármazott nyerte a Cutting Futurityt, ők az egyetlenek, akiknek az apja és a nagyapja is Futurityt nyert: Smart Date és Smart Little Senor. Semmi sem bizonyítja jobban a DOC BAR leszármazottak tehetségét és képességeit, mint az 1983-as Cutting Futurity, ahol a 23 döntőbe került ló közül 21 pedigréjében anyai vagy apai vonalon megtalálható DOC BAR.
Mindezen idő alatt DOC BAR soha nem hagyta el a Double J ranchet, amit a ’70-es években átkereszteltek Doc Bar ranchre. Az AQHA adatai alapján DOC BAR 485 csikót nemzett, 27-en AQHA-bajnokok lettek, ami nem fejezi ki hűen a DOC BAR-utódok teljesítményét, hiszen a legtöbb utódja nem az AQHA, hanem a NCHA (Nemzeti Cutting Lovas Szövetség) versenyein szerepelt.
DOC BAR 21 évesen nemzette utolsó csikóját, aki 1978-ban született és a Doc’s Last Chance nevet kapta. Hátralévő éveit a legelőn töltötte az egyik idős kedvenc kancájával. 1992. július 20-án altatták el 36 éves korában.