Képek a Lovasélet engedélyével.

 

 

 

Quarter Horse hírességek

aktuális hely: QUARTER HORSE -> Quarter Horse hírességek ->  Fillinic

 

 

 

 

GF’s Punchinello

 

Arizona Junie

 

 

 

MC’s Lone Wolf

FILLININC

 

 

 

 

Master Boss

 

Alouette

 

 

 

Powder

 

Fillinic származása

 

 

Amikor Franc Maitia megvásárolta Fillinicet, Greg Ward kaliforniai trénerhez vitte. Fillinic korábbi élete tulajdonképpen kérdéses. Annyi azonban biztos, hogy a kancának számos előző tulajdonosa volt, akik képtelenek voltak a kanca hatalmas energiájával mit kezdeni. Az AQHA (American Quarter Horse Association; Amerikai Quarter Horse Tenyésztők Szövetsége) adatai szerint Fillinic tenyésztője K.B. McMicken – Goodyear Farm – volt.
Fillinic anyjának, Alouette-nek igaz, hogy nem voltak versenyeredményei, de említésre méltó tény, hogy teljes testvére Dusty Bossnak, aki 1948-ban a Goodyear farm trénerével Arizonában az év cutting lova lett! Alouette mindemellett 1950-ben Arizonában elnyerte az év tenyészkancája címet. Alouette-et mindössze kétszer fedeztették Arizona Junie-nal, így született meg 1956-ban MC’s Sky Rocket és 1957-ben Fillinic.
Fillinic apját, Arizona Junie-t is a Goodyear Farmon tenyésztették. Hank Alrich és Grady Stewart cutting trénerek azt állították Greg Wardnak, hogy Arizona Junie apját, GF’s Punchinello-t – Fillinic nagyapja – látták, amint a marhák között lovas nélkül úgy játszott, mintha cutting versenyen lett volna. Állítólag a marhához való különleges érzékét és egyben felépítését is biztosan örökítette utódaira.
Ezzel a valóban jó háttérrel rendelkező kanca, Fillinic, igen sok tulajdonos kezében járt már, mielőtt Kaliforniába, Greg Wardhoz került, Frank Maitia jóvoltából. Tökéletes párosításnak bizonyult: a forróvérű kis kanca – és a rendkívül nyugodt, megfontolt fiatal tréner, aki mellesleg szerette volna már megtalálni azt a reményteljes lovat, aki segítene felemelni a nevét az akkori nagy trénerek mellé. És ekkor ott állt előtte a kis kanca, aki ha ki volt kötve, olyan lyukat kapart a mellső lábaival, hogy azt még egy vakond is megirigyelte volna. De Ward valamiért mégis úgy érezte, hogy megtalálta a sztárt…
Ward rengeteget lovagolta Fillinicet, aki egy finom, készséges kancává vált. Ward megkérte Maitiat, hogy adja el a lovat neki, de a tulajnak egyáltalán nem állt szándékában kiadni a kancát a kezéből. Akkora összeget kért Wardtól, hogy meg volt győződve róla, hogy ennyit úgysem tud kiadni a fiatal tréner érte. Ward annyira „ki volt éhezve” Fillinicre, hogy kölcsönkért édesanyjától a lóra, hogy meg tudja vásárolni. Ward elhatározta, hogy a kis kancából osztályon felüli working cow horse-t farag. Ward a robbanékony enegriát egy megszelídített tornádóvá változtatta… és sorra nyerték a rangosabbnál rangosabb versenyeket. Fillinic és Greg Ward több éven keresztül az első tíz helyezett között volt a ranglistán és 1966-ban ők álltak az élén. 1968-ban Fillinic visszavonult a versenyzéstől, hogy tenyészkancaként is bizonyíthasson. Fillinic az egyik legelismertebb fiatal trénerré tette Wardot, majd meghozta a hírnevet a Ward Ranch által tenyésztett csikók számára is!
Fillinicet 1983-ban a legelőn feküdve találták a többi tenyészkanca által körülvéve és képtelen volt felállni. Szemmel láthatóan fel lehetett ismerni, hogy eltört a lába, így el kellett altatni.
Ennek a csodálatraméltó kancának néhány generáción keresztül több mint 200 leszármazottja ért el kiváló eredményeket a legrangosabb cutting, reining, working cow horse versenyeken, számos egyed vitte magával Fillinic nevét Kanadába, Európába, sőt Ausztráliába is. Kevés ilyen kancával találkozhatunk a Quarter Horse történelme során, aki ilyen rövid idő alatt ilyen teljesítményt nyújtott a sport és a tenyésztés terén egyaránt.
Fillinic hatszor volt fedeztetve Suagar Vandy-vel. A párosítás varázslatos volt, mert ezek az utódok egytől egyig mind meghatározóak voltak a rangos versenyeken. Sugarnic, Springinic, Wininic, Picinic, Quickinic és Anuthernic számos címet szereztek meg: futurity és derby gyöztesek, sőt világbajnokok váltak belőlük. A kancák – miután a versenyeken kiválóan bizonyították képességeiket – mindannyian eredményes sportlovakat neveltek fel. Például miután Sugarnicet befedeztették Doc’s Remedy-vel, megszületett Sugar Remedy, aki többek között 1981-ben megnyerte a working cow horse futurityt is és ő az anyja Peppy Remedynek, aki 1988-ban working cow horse világbajnoki második helyezett lett!
1977-ben Fillinicnek született egy újabb szupersztár csikója, Remenic. Remenic apja a cutting derby fináléjába jutott Doc’s Remedy volt. Remenic maga is rendkívüli tehetséggel bírt, a cutting arénákban fergeteges sikereket aratott. A cutting, working cow horse és a reining szövetség fedezőmén-ranglistájának élén tizennégyszer állt!
Fillinic utoljára Dual Doc-kal volt befedeztetve, aki egy Doc’s Remedy apaságú, Ward által tenyésztett mén volt. Az 1982-ben született pej kanca, Fillynic, rövid, ám annál sikeresebb versenykarrierje után a tenyészkancák táborát növelte. Három csikót nevelt fel, miután a legelőjén halva találták meg, halálának oka ismeretlen maradt.