Képek a Lovasélet engedélyével.

 

 

 

Quarter Horse hírességek

aktuális hely: QUARTER HORSE -> Quarter Horse hírességek -> Grey Badger II

 

Grey Badger II

Midnight Jr

Midnight

Salty

Grey Annie

Billy The Tough

Mare By Casey Jones

 

Grey Badger II származása

 

 

Grey Badger II fénykorában leginkább egy ezüst gépezethez hasonlított, aki eredményesen teljesítette feladatát. Munkája a vele versenyző lovak legyőzése volt. Az 1940-es években ő volt a mérce, hogy 220 yardon (kb. 200 méter) ki a leggyorsabb ló.
Grey Badger II 1941. május 5-én született. Származásához hűen igen játékos kiscsikó volt. Ez a játékosság kissé rázóssá vált, amikor eljött a tréning ideje. Ledobta a tenyésztőjét, Walter Merricket és jó néhány családtagot is, mire elég tanult volt ahhoz, hogy versenyezzen. Elővigyázatosságból arra az elhatározásra jutottak, hogy Kenneth „Skip” Montgomeryt, a tapasztalt trénert és zsokét választják Grey Badger II lovasának. Montgomery ismerte Grey Badger II családját, hiszen ő tenyésztette és végig ő lovagolta sikeres karrierje alatt Midnight Jr-t, Grey Badger II apját, és saját fájdalmas tapasztalata alapján ismerte Billy The Tough történetét is, aki anyai és apai vonalon is megtalálható Grey
Badger II ősei között. Montgomery egyike volt azon lovasoknak, akik már megelégelték, hogy Billy The Tough, a rettenetesen erős ló mindig ledobta lovasát, és hozzájárult azon döntés megszületéséhez, hogy heréljék ki.
Merricktől fiatalon megvásárolta Grey Badger II-t Chick Crisp. Később Crisp visszavitte tréningezni a lovat Merrickhez, hogy egyúttal használják a ranch körüli munkákra is, hogy felesleges energiáit lekössék. Grey Badger II első versenyét 1943-ban futotta egy tapasztalt, jó képességű kanca, Black Bottom ellen. Grey Badger II játékos hajlama és tapasztalatlansága ellenére végül is 1 000 USD tétben egyeztek meg a tulajdonosok. Grey Badger II úgy startolt, mint egy tapasztalt versenyló, és biztos fellépésével könnyedén lekörözte a kancát, és 1 000 USD-os nyereményével megkezdte karrierjét.
Néhány héttel később újabb versenyre került sor. Ezúttal startgépből indultak a lovak, ami miatt egyébként Grey Badger II apja, Midnight Jr az egyetlen startgépből való indulásos versenyét elvesztette. A nagy verseny előtti napon Merrick és Montgomery elvitték Grey Badger II-t egy pályára, ahol volt startgép is. Egy idős ló segítségével megismertették vele a szörnyűséges gépet. Ez volt Badger első ilyen leckéje, amit a szárnyait bontogató sztár hamar megtanult. Másnap starthoz állt a Queenie nevű kancával. Az egész verseny alatt Badger vezetett, 1 000 USD-ral gyarapítva bankszámláját…
Néhány versennyel a háta mögött Badger teljesen lenyugodott, a verseny előtti kényelmes és komótos viselkedése számos lótulajdonost megtévesztett, akik megfizették a tanulópénzt. Egy ilyen eset történt 1944-ben, amikor a kivételes versenylónak titulált Pee Wee-vel versenyzett Cheyenne-ben, Oklahomában. Pee Wee rajongói hitüket készpénzzel nyomatékosították, fogadásokat kötöttek. Cheyenne-ben csak egy bank volt, ami aznap reggel 56 000 USD-ral nyitotta meg kasszáját. A déli órákra Grey Badger II hívei az összes megtakarított pénzüket kivették a bankból, hogy fogadhassanak kedvenc lovukra! Pee Wee jobban startolt, de Badger átvette a vezetést és könnyedén nyert. Azóta ezt az eseményt úgy emlegetik, hogy „a verseny, ami bezáratta a bankot”, mert a banknak átmenetileg be kellet zárnia, igaz, csak a verseny végéig!
Grey Badger II lábai kőkemények, szívósak és gyorsak voltak, általában ő vitte haza a nyereményt. Erős szervezetének köszönhetően olyan sokáig versenyzett, hogy még saját csikóival is starthoz állt. Az egyik kancacsikója – Badger’s Grey Lady – öt pályarekordot állított fel 250 és 440 yard közötti hosszon (~230-400 méter). Grey Badger II legtöbb pénzt kereső csikója ennek ellenére Sumrall’s Bay Badger volt. Ebben az időben az AQHA (Amerikai Quarter Lótenyésztő Egyesület) által elismert 37 versenyló közül 15 nyertes ló Grey Badger II apaságú volt.
Grey Badger II utódai a lovas versenyeken, az arénában is ugyanilyen sikereket vívtak ki maguknak. Néhányan közülük: Wyoming Badger, aki AQHA bajnok volt hordókerülésben, Figa Hancock, AQHA bajnok western riding versenyszámban vagy Quinine Kid, aki szintén AQHA bajnok volt.
Grey Badger II befolyása a tenyésztésre ma az arénában figyelhető meg inkább, mint a lóversenypályán, ami többnyire Grey Badger III-nak köszönhető, aki Grey Badger II és Mary Greenock párosításból született. Grey Badger III megkapta a „Kiváló teljesítményt nyújtó” címet, de hírnevét inkább tenyészménként, utódai révén vívta ki.
Grey Badger III és Lady Hancock csikója, Triangle Tookie abban az időben az egyik legtöbb AQHA bajnok utóddal rendelkező ló volt. Bajnok csikói közé tartozott Two Eyed Jack, aki maga is legendává vált.
Grey Badger III egyik lánya Sugar Badger volt, akit befedeztettek Mr San Peppy-vel, így született meg Peppy San Badger.
Peppy San Badger – gyakran nevezték „Little Peppy”-nek – minden idők egyik legeredményesebb cutting lova volt, és nagy hatást gyakorolt a quarter lótenyésztésre is. 1977-ben megnyerte a cutting futurityt, 1978-ban pedig a cutting derbyt, és egy sor más cutting versenyen bajnok lett, nyereményösszege meghaladta a 170 000 USD-t. 1980-ban a legnagyobb nyereményösszeggel rendelkező lovak között az előkelő második helyen állt. Kivívta magának a NCHA (Nemzeti Cutting Ló Egyesület) bronz, ezüst, arany, majd platina díját és bekerült a Dicsőségek Csarnokába. Peppy San Badger fedezőménként folytatta az útját a legjobbak között. Az AQHA adatai szerint három világbajnok, 49 nyitott számban versenyzett „Kiváló teljesítményt nyújtó” díjat kiérdemelt csikó, hat amatőr számban versenyzett „Kiváló teljesítményt nyújtó” díjat kiérdemelt csikó és két fiatalokkal versenyző és a „Kiváló teljesítményt nyújtó” díjat kiérdemelt csikó apja.
Grey Badger II elkerült 1949-ben Miss Ann Burnetthez, aki a saját ranch-én lévő kancáit fedeztette vele. Számos rendkívüli ranch ló született ezekből a párosításokból, a Burnett-lovak származásában még mindig felfedezhető Grey Badger II.
Grey Badger II 1972-ben halt meg (31 évesen!) a Triangle Ranch-en, mikor Miss Ann Burnett tulajdonában volt. Halála idején leszármazottai már kezdték bebizonyítani, hogy tekintélyes hírnevének méltó örökösei.