• A Halter verseny olyan kategória, ahol a lovakat a testfelépítésük alapján bírálják el.

 

 

 

 Képek a Lovasélet engedélyével.

 

 

Western versenyszámok

aktuális hely: WESTERN SZAKIRODALOM ->  Western versenyszámok -> Halter

 


2007 AQHA BAYER SELECT WORLD CHAMPIONSHIP - PERFORMANCE HALTER

 

A Halter verseny olyan kategória, ahol a lovakat a testfelépítésük alapján bírálják el.

 

 

 

 

Ezen verseny célja az, hogy megőrizze a Quarter Horse fajtatípusát azzal, hogy a lovak értékelésének az alapja a fajta ideálhoz való hasonlóság, amely ideál a fajtajelleg, az egyensúly, az izmoltság, a testfelépítés és a nemi jelleg legjobb kombinációja.

 

 

 

 

A halter osztályokban bemutatott ideális ló a következő tulajdonságokkal rendelkezik: az összbenyomást tekintve finom vonzó fej, finom nyakillesztés, jó arányokkal rendelkező kondicionált nyak; hosszú, dőlt lapockák; mély mellkas, rövid hát; erős, jó kötésű ágyék; hosszú csípő és far; jól körülhatárolt és izmolt térdek, lábszárak, és mellkas; ezen tulajdonságok egyenes szabályos végtagokkal és hibátlan patákkal párosulnak.

 

 

 

 

Egy ló kiválasztásánál a legfontosabb szempont annak testfelépítése, külleme. Annak ellenre, hogy néhány év felkészítéssel és versenygyakorlattal javítható a küllemi megjelenés, a válogatás célja mindenkor a legjobb küllemű ló kiválasztása. A küllem osztályozása a következő négy jellemző vonás objektív értékelése alapján történik: egyensúly, szerkezeti egység, izmoltság, fajta és nemi jelleg. E négy közül az egyensúly a legfontosabb, mivel a különböző testrészek szerkezeti és esztétikai egységére utal.

 

 

 

 

A lovak egyenként a bíró felé lépnek. A ló közeledésekor a bíró jobbra lép (a lónak balra), miközben a ló a 15 méterre lévő bója felé üget. A bóját elérve a ló tovább üget, balra fordul és a lovarda bal oldala mentén tovább üget. Az ügetés után a lovak egymás után sorba állnak, hogy a bíró egyenként megvizsgálhassa őket. A bíró minden lovat mindkét oldalról, elölről és hátulról is végigvizsgál.
Minden kétéves vagy idősebb ménnek két látható herével kell rendelkeznie. Minden kancát és mént a harapási rendellenességek szempontjából meg kell vizsgálni. Minden sánta, cryptorchid és harapási rendellenességgel rendelkező lovat a végleges rangsorolás előtt a pályáról el kell távolítani. A bíró a helyezés sorrendjében egymás után sorba állítja a lovakat.
 

 

 

 

Ugyanazon osztályban különböző nemű állatok nem indulhatnak. Ivartalanított kancák semmilyen kategóriában nem indulhatnak.
A halter osztályokat korcsoportonként és nemek szerint határozzák meg. Ezenkívül a tenyészkancák külön osztályba sorolhatók. Tenyészkancának minősülnek azok a kancák, amelyek az adott évben, vagy az azt megelőzőben érett csikót ellettek. Ezen kancák bármilyen korúak lehetnek. A tenyészkanca osztályban bemutatott lovak más osztályban nem indulhatnak, illetve azon kancák, amelyek más osztályokban indulnak, nem vehetnek részt a tenyészkanca osztályban.
 

 

 

 

A bírálatok befejeztével mindegyik osztálygyőztes és osztálymásodik ismét felsorakozik a pályán olymódon, hogy az első helyezettek az első sorba, a második helyezettek a második sorba kerülnek. A bírónak a nyílt, az amatőr és az ifjúsági kategóriákban a nemeknek megfelelően GRAND CHAMPION-t és RESERVE CHAMPION-t kell választania.
A bírók a GRAND CHAMPION mént, kancát vagy heréltet a megfelelő kategóriák első helyezettjei közül választják. Ha egy kategória győztes ló bármilyen okból kifolyólag nem tér vissza a pályára, akkor az adott kategóriában második helyezett ló kerül az első helyezettek sorába és így a GRAND és RESERVE CHAMPION jelöltek közé. A kategóriában harmadik helyezett ló nem foglalhatja el az adott osztályban második helyezett ló helyét.
 

 

 

 

A csoportos osztályokban csak olyan lovak mutathatók be, amelyek az adott verseny során a saját osztályukban bemutathatók.
A következő osztályok javasoltak, ha igény van csoportos halter bemutatóra:

kanca és csikója:
kancánként maximum kettő, négyéves vagy fiatalabb csikó mutatható be nemre való tekintet nélkül. A kancát nem kell bemutatni

mén és csikója:
ménenként maximum három, négyéves vagy fiatalabb csikó mutatható be nemre való tekintett nélkül. A mént nem kell bemutatni.