Quarter Horse hírességek

aktuális hely: QUARTER HORSE -> Quarter Horse hírességek -> Hollywood Gold

 

 

 

 

Caliente

 

Gold Rush

 

 

 

Sorrel mare

HOLLYWOOD GOLD

 

 

 

 

Ismeretlen

 

Triangle Lady 17

 

 

 

Ismeretlen

 

Hollywood Gold származása

 

 

Hollywood Gold azon kevés mének közé tartozik, akik az egész életüket egyetlen egy ranchen élték le. A híres „6666 Ranchen” látta meg a napvilágot. Hollywood Gold nem minden őse ismert, de a szülei minden kétséget kizáróan Gold Rush és Triangle Lady 17. Hollywood Gold apja Gold Rush 1936-ban született, anyjáról Triangle Lady 17-ről pedig minden emlék azt állítja, hogy egy hatalmas, jól izmolt kanca volt.
A ranchen számos csikó nevelkedett, senkinek nem tűnt fel, hogy Triangle Lady 17 1940-ben született palomino csikója különleges lett volna, mindaddig, amíg meg nem kapta a Hollywood Gold nevet. George Humphreys, a ranch menedzsere, csak egy évesen látta először a csikót és határozottan tetszett neki, amit látott. Anny Burnett Tandynek – az óriási ranch birodalom tulajdonosának – ekkor már legalább annyira tetszett a méncsikó, mint George-nak. Mikor George megkérdezte, hogy odaadja-e neki a csikót, és beállíthatja-e az ő lovai közé, Miss Anny azt felelte, hogy ő már kiválasztotta a saját hátaslovának. Viszont mikor a csikó kétéves lett, Miss Anny mégis odaadta George-nak…és ekkor kezdődött a hosszú kapcsolat George és Hollywood Gold között.
Ettől fogva Hollywood Goldnak éppen úgy teltek mindennapjai, mint bármelyik ranchen lévő ménnek, a marhákkal dolgozott és kancákat fedezett. Hatalmas és gyönyörű szemeit utódai is örökölték éppúgy, mint kiváló természetét és tulajdonságait. Hollywood Gold mindig jól viselkedett, csikói is ilyenek voltak, könnyű volt őket betanítani. Hihetetlen kitartással és jó lábszerkezettel rendelkezett. Hollywood Goldnak számos jó fia született, de lányai különösen kiemelkedő egyedek voltak. Lányai és unokái cutting futurity bajnokok lettek.
Hollywood Gold cutting tudását többnyire a ranchen való munkák során bizonyította, nem jártak vele versenyre, de még egy kezdő lovas is láthatta a benne rejlő képességeket, olyan kivételes módon dolgozott. A marhával való munka természetes volt számára, ezt a különleges technikát nem lehetett megtanítani, a vérében volt. Gyors volt és megbízható, ráadásul előre ki tudta számítani még a leggyorsabb marha mozdulatait is.
Hollywood Gold több mint 20 évig állt a tenyésztés szolgálatában. Mindig a legelőn fedezett. A ranch nem vállalta el idegen kancák fedeztetését, csak a saját kancáit fedeztette Hollywood Golddal. Néhány csikót megtartottak közülük, a többi pedig értékesítésre került. Hollywood Gold nagyságát igazából csak akkor fedezték fel, amikor kezdett feltűnni, hogy utódai milyen jól és könnyedén dolgoznak a marhákkal a ranchen. A ranch tulajdonosának bevallása szerint nem gondolták volna, hogy a versenysportot ilyen mértékben fogja befolyásolni Hollywood Gold, ráadásul éppen a cutting sportban, ahol igen ritka a palomino ló.
És ez a palomino valóban lerakta a névjegyét a sportban! Hollywood Gold volt az apja Hollywood Lin-nek, aki 1964-ben a Nemzeti Cutting Szövetség (NCHA) versenyén világbajnok cutting ló lett. Hollywood Lin és Hollywood Cat bekerültek a NCHA Dicsőségek Csarnokába is. Hollywood Ollie, Hollywood Snaper és Mr Gold 95 megkapták a NCHA ezüst kitüntetését is. Nem rossz teljesítmény egy olyan méntől, akinek származásáról csak ilyen keveset tudunk.
Számos kancacsikója látott napvilágot, amelyek kitűnő tenyészkancákká váltak. Az egyik legkülönlegesebb minden bizonnyal Miss Hollywood, akinek az anyja Miss Buggins 86 volt. Amikor Miss Hollywoodot befedeztették Easter Kinggel, aki a híres King P-234 csikója volt, megszületett Hollywood Jac 86! Hollywood Jac 86 kiváló reining lónak bizonyult, szinte saját dinasztiát épített fel és ma is minden idők egyik legnagyobb reining lovának tartják számon.
Hollywood Goldot 1964-ben el kellett altatni. „Nem is igazából értettük, milyen különleges képességekkel rendelkezett, amíg el nem veszítettük” – vélekedett George Humphreys.