Képek a Lovasélet engedélyével.

 

 

 

Quarter Horse hírességek

aktuális hely: QUARTER HORSE -> Quarter Horse hírességek -> Hollywood Jac 86

 

HOLLYWOOD JAC 86

Easter King

King

Gocha H

Miss Hollywood

Hollywood Gold

Miss Buggins 86

 

Hollywood Jac 86 származása

 

 

Neve ellenére Hollywood Jac 86 első ránézésre egyáltalán nem tűnik hírességnek. Egy palomino mén volt, kissé lógó fülekkel. De amint belépett az arénába a versenyek során, kétségbevonhatatlanul egy sztár jelent meg. A sliding stopjai (csúszó stop; a ló gyors vágtából a két hátsó lábain csúszva áll meg, miközben az elülső lábaival szabadon követi a mozgást) a szó szoros értelmében véve forradalmasították a reining stílusát (reinig=western díjlovaglás). Ezen képességét pedig annyira biztosan örökítette, hogy a Hollywood Jac 86 családi vonalának jellegzetességévé vált.
Hollywood Jac 86-ot John és Mary Bowling tenyésztette, az ő tulajdonukban volt Miss Hollywood és Easter King – King P-234 közvetlen leszármazottja(!) – is, Hollywood Jac szülei. Hollywood Jac anyai nagyapja – Miss Hollywood apja – Hollywood Gold az 1950-es és ’60-as években mint a „Cutting Királya” vált híressé (cutting: marha kiválasztása a csordából, amit azután meg kell akadályozni, hogy visszatérjen a többiek közé). Miss Hollywood – Hollywood Jac 86 anyja – maga is elnyerte a „Kiváló teljesítményt nyújtó ló” címet.
Hollywood Jac-et először Pat Fitzgerald vette meg, aki nem sokára túl is adott rajta, még egy éves kora előtt megvette Spain Prestwich tréner. „Amikor azt mondtam Pat-nek, hogy a 30-40 csikó közül én azt a lógó fülűt kérem, Pat csak nevetett, hogy az a legrondább csikó az összes közül. De nekem ő tetszett, mert ahogyan a karám egyik végéből a másikba futott, és ahogyan megállt, majd megfordult, egyből megragadta a tekintetemet.” – mondta a tréner. Mielőtt elkezdte volna lovagolni, Prestwich futószáron dolgozott a Hollywood Jac-kel. A ló akár bakolt, akár játszadozott, akár száguldozott körbe-körbe, amikor Prestwich kimondta azt a szót, hogy „hó”, a ló egy kemény sliding stoppal megállt, majd körülnézett mint egy kedves kis kölyökkutya. Prestwich bevallása szerint, nem látott még előtte hasonlót. Hollywood Jac-nek ez a különleges tehetsége megmutatkozott akkor is, mikor Prestwich nyereg alatt elkezdett vele dolgozni. 2-3 éves korában egy kicsit „csődörös” volt, de nem volt Hollywood Jac-kel különösebb gond emiatt. „Nagyon ügyes volt, igen gyorsan tanult és soha nem tévesztette el, hogy melyik lábra kell vágtázni, még a Western Riding vesenyeken is lovagoltuk” – mondta Prestwich. A tréner Hollywood Jac-kel elkezdett a marhákkal is dolgozni, mert észrevette, hogy különlegesen jó érzéke van a marhákhoz, ami nem meglepő, ha visszagondolunk származására. Egyik alkalommal Prestwichet megkérte apja, hogy induljon el Hollywood Jac-kel abban a cutting számban, amelyikben ő is elindul az eddig dobogós helyeken végzett lovával, hogy több induló legyen, így az ő lova több pontot szerezhet a verseny során. Így is lett, Hollywood Jac elindult, és második helyen végzett, megelőzve ezzel apja kiváló lovát!
Hollywood Jac-et reining versenyen 3 évesen lovagolta először Prestwich. A Minnesota State Fair versenyen – amelyik az egyik legnagyobb – a harmadik helyezést érték el, a következő évben, 4 évesen Hollywood Jac megnyerte a reinget, a következő évben pedig ismét nyertek. Az egyik Minnesota State Fair versenyen olyan kemény sliding stoppot csinált, hogy több mint 15 métert csúszott a hátsó lábain! Ebben az időszakban volt, amikor Hollywood Jac mély benyomást tett Tim McQuay reining trénerre, aki azóta maga is legendássá vált a Hollywood Jac – vonallal való kapcsolata révén. „Mikor megláttam Hollywood Jac-et, azonnal beleszerettem. Elképesztően jó stopjai és különlegesen jó stílusa volt. Képességeit csak a szíve múlta felül.” – monta Tim McQuay.
Az egyik verseny során Richard Greenberg meg szerette volna vásárolni Jac-et, de Prestwich nem adta, mivel egyszer már 3 éves korában eladta egy rendőrnek, de amikor őt már 5 hónap múlva nem érdekelte a ló, Prestwich boldog volt, hogy visszavásárolhatta. 1972-ben Prestwich farmot vásárolt és tőkére volt szüksége, így felhívta Greenberget, érdekli-e még Jac. Ő természetesen azonnal igent mondott.
Egy napon Greenberg lószállítóba tette Hollywood Jac-et és elment Ed Cridge-hez, hogy leckét vegyen tőle. A tréner kipróbálta Jac-et és azzal a tanáccsal látta el Greenberget, hogy lovagolja és élvezze ezt a sokoldalú lovat. Greenberg így is tett és az első közös versenyükön 28 versenyszámban indultak el a két nap alatt – többek között hordókerülő, szlalom, pleasure, reining számokban – és szinte minden számban, ami csak létezett, csak fél ponttal maradtak le az „all-around” címtől. „A húsz év alatt, amíg Jac a tulajdonomban volt, soha nem sántított, soha nem fázott meg, soha nem lépte le patkóját” – mondta Greenberg. Greenberg többek között 12 NRHA bronze trophy-t – reining kupát – és két non-pro NRHA világkupát (1974-ben és ’75-ben) nyert Hollywood Jac 86-tal.
Hollywood Jac 86 karrierje ellenére, mikor visszavonult a versenyzéstől és fedezőménként tevékenykedett tovább, eleinte nem nagyon akartak vele fedeztetni a kancatulajdonosok, hiába bizonygatta Greenberg, hogy a „rút kisacsától” „hattyú” utódok fognak születni, jó képességekkel. Ennek ellenére Greenberg váltig meg volt győződve Jac örökítő képességéről, tehát saját kancáit fedeztette vele, így lassan építeni kezdte Hollywood Jac 86 jó hírnevét. Jó érzékkel a csikókat olyan trénerek kezébe adta, mint Tim McQuay…
McQuay Hollywood Jac-nek több mint 24 kanca és csődör csikóját lovagolta – saját bevallása szerint karrierjét a Hollywood Jac csikóknak köszönheti. A legismertebbek közé tartoznak az NRHA Futurityt (NRHA=Nemzeti Reining Szövetség; futurity=fiatal lovak versenye) nyert Mr Melody Jac; az NRHA Derby és NRHA Superstakes bajnok és NRHA Futurity második helyezett Hollywood Dun It, aki több mint 65 000 USD-t nyert NRHA versenyeken, és közvetlen utódjai 1 milló USD körüli összeget nyertek NRHA versenyeken. Ez az összeg megközelíti Hollywood Jac saját utódjainak fenomenális ’97-es rekordját, a közel 1,5 millió USD-t! Hollywood Jac 86 belovagolt utódjainak 80-90%-a futurityt megjárt ló volt.
Greenberg volt olyan előrelátó, hogy összegyűjtött jó kancákat, akiket Hollywood Jac-kel fedeztetett, de a reining sport legtöbb résztvevője túl lassú volt ahhoz, hogy felfedezze tenyésztői szemmel. Mikor már rádöbbentek, szinte túl késő volt a „kívülállóknak”, hogy tőkét kovácsoljanak Hollywood Jac 86 genetikai állományából.
Jac-nek 249 regisztrált quarter csikója volt és több mint a fele a versenyeken mindig a mezőny első felében végzett. Született három appaloosa csikója is: 1994-ben Hollywood Taps GN megnyerte az appaloosa világbajnokságot és a nemzeti bajnokságot, Crack Back The Jac 1993-ban a csikózabla és hackamore világbajnok lett, 1997-ben Hollywood Jake nemzeti bajnok lett. Számos csikója volt regisztrálva a Zsufafakók és a Palominok Egyesületében, mert ezek a csikók mélyhűtött spermával való termékenyítés eredményeként születtek és ezt akkoriban az AQHA (Amerikai Quarter Lótenyésztő Egyesület) szabályai még nem engedték meg. 1996-ban Jac-nek egyik – a Zsufafakók Egyesületében nyilvántartott – csikója, Jacs Pipedream megnyerte a zsufafakók amatőr reining világbajnokságát.
Bár Hollywood Jac 86-nak kevesebb csikója született mint kortársainak, de idáig több NRHA Futurity győztest és NRHA világbajnokot adott, mint bármelyik más mén. Az 1980-as évek végén és a ’90-es évek elején közvetlen utódjainak nyereményösszegét tekintve 5 évig vezette fedezőmének listáját, majd a vezetést egyik fia, Hollywood Dun It vette át. Hollywood Jac négy NRHA non-pro Futurity nyertest, nyolc világbajnokot és kilenc világbajnokságon második helyezést elért lovat nemzett, akiknek a száma minden bizonnyal a mai napig növekszik.
Hollywood Jac 1991-ben halt meg 24 éves korában, veseelégtelenségben. Utolsó hivatalos csikója 1992-ben született.