Képek a Lovasélet engedélyével.

 

 

 

Quarter Horse hírességek

aktuális hely: QUARTER HORSE -> Quarter Horse hírességek -> Jessie James

 

 

 

 

Jazz

 

Red

 

 

 

Red Dam

JESSIE JAMES

 

 

 

 

Reno Bay

 

Reno May

 

 

 

Eidson mare

 

Jessie James származása

 

 

Nevét kaphatta volna éppen az amerikai vadnyugat egyik leghírhedtebb fenegyerekéről is, de Jessie James, a Quarter Horse, a cutting (marha leválasztása és távoltartása a csordától) korai éveiben mint „jófiú” vált híressé. Az 1950-es, ’60-as években számos cutting tréner az egyik legfantasztikusabb cutting lónak tartotta Jessie Jamest.
„Mestere volt annak, hogy a marha kontrollálására hogyan használja a nyakát és a fejét, olyan könnyedén használta azt, mintha egy tekergő kígyó lett volna. Valószínűleg egyedülálló technikája volt ez Jessie Jamesnek, nem láttam egy lovat sem, aki ennyit dolgozott volna a nyakával és a fejével. Képességeinek nem volt határa. Ha azokban az időkben úgy dolgoztunk volna a lovakkal és olyan módszerekkel tudtuk volna tréningezni a cutting lovakat, mint manapság, akkor nem is kell említenem, hogy mennyivel nagyszerűbb cutting lovat tudtunk volna faragni belőle.” – mondta Jim Reno, aki több évig Jessie James tulajdonosa volt.
Jessie James 1943-ban született Texasban Tom Elrod ranchén. Jessie James apja Red egy nagyon jó felépítésű mén volt, tenyészversenyeken több bajnoki címet is kivívott vele magának. Red apja Jazz is texasi mén volt, tenyésztőjét – William Ansont – a Quarter Horse tenyésztők közül úttörőként emlegetik.
Jessie James anyja Reno May, akinek az apja az állam tulajdonában lévő, igen keresett fedezőmén Reno Bay volt.
Jessie Jamest E. Paul Waggoner vásárolta meg két évesen. A Waggoner család tagjai mindig is igyekeztek jó lovakat kiszemelni, nem volt ez alól kivétel E. Paul sem. Jessie James munkalóként kezdte pályafutását a Waggoner család Three D Stock Farmján. Itt Bob Burton volt az első lovas, aki Jessie Jamest és Poco Buenot is lovagolta. Bob Burton megjegyezte, hogy nem volt sok különbség a két ló képessége között, szinte csak felépítésben különböztek egymástól, Jessie James más típusú ló volt. Bob Burton főleg lasszózásra használta Jessie Jamest, csak következő lovasa, Matlock Rose kezdte el a cutting munkát vele. „Mikor elkezdtem a cutting munkát vele, kezdettől fogva megmutatkozott tehetsége és különleges stíusa”- mondta Rose. Amikor Rose elhagyta a ranchet, Elmo Favor lovagolta tovább a lovat, és pár hónappal később megnyerték az első cutting versenyüket.
Ben Fussel vásárolta meg Jessie Jamest és versenyzett vele 1950-ben, majd felkérte Matlock Rose-t, hogy versenyezzen vele. A páros 1951-ben a cutting világbajnokságon második lett. 1953-ban Jessie James a cutting lovak ranglistáján az előkelő hetedik helyen állt, a hatodik helyet pedig lánya, Fannie James foglalta el. 1951 és 1955 között kevés verseny volt, amit meg ne nyert volna vagy amin ne szerzett volna dobogós helyezést Jessie James. Utolsó nagy cutting eredményét Jessie James 18 évesen érte el, a Nemzeti Cutting Szövetség (NCHA) második díját szerezte meg.
Jessie James 1956-ban ismét tulajdonost váltott. Új otthont T.O. Collins, Ark. biztosított Jessie Jamesnek, és hosszú időn keresztül csodálattal adózott lovának. Utolsó tulajdonosának HCM Enterpises van bejegyezve.
Bár Jessie James örökítőképessége garantált volt, mégis csak korlátozott számban találhatunk utódokat tőle. 143 regisztrált csikója született, közülük 16 megszerezte a „Kiváló teljesítményt nyújtó ló” címet és több ló AQHA bajnoki címet szerzett. Igaz, hogy Jessie James közvetlen leszármazottainak listája rövid, de utódaira biztosan örökítette atletikus képességeit, a marhához való érzékét és sok esetben gyönyörű sötét fakó színét.
Jessie Jamesnek több kanca- mint csődörcsikója született. Az első kancacsikója, aki megszerezte a „Kiváló teljesítményt nyújtó ló” címet Cindy James volt. A következő RL Banjo Eyes volt, akit a híres Pretty Rosalie ellett, aki Poco Stampede és Poco Pine anyja is egyben! RL Banjo Eyes volt az anyja Poco Jessienek, aki AQHA bajnok lett és megszerezte a „Legkiválóbb cutting ló” címet is.
Jessie Jamesnek volt még egy lánya Pretty Rosalie-tól, a neve Jessie Rose volt. Bár Jessie Rose maga soha nem versenyzett, de ő volt az anyja Poco Imprintnek, aki szintén AQHA bajnok lett és megszerezte a „Legkiválóbb cutting ló” címet is. Poco Imprint nemzette Imprint’s Hope-ot, aki ugyancsak elnyerte az AQHA „Legkiválóbb cutting ló” címét.
Jessie James lányai közül versenyévei alatt a legkiválóbb Fannie James volt, aki 1953-ban a cutting ranglista hatodik helyén állt és elnyerte az NCHA bronz kitüntetését is!
Jessie Jamesnek még számos kiváló utóda született, mint például az1961-es születésű fakó mén Martin’s Jessie, aki 1972-ben a cutting ranglista hetedik helyén állt és az NCHA bronz kitüntetését is kivívta magának, valamint Jaime Jess, Red Miller James…, akik kiválóan bizonyítottak a cutting versenyek során, és Collins James, aki a cutting futurityn kitűnő helyen végzett és aki Dot’s Jessie apja. Dot’s Jessie 1983-ban AQHA világbajnok lett Senior Working Cow Horse versenyszámban.
Collins Jessie - Jessie James fia – soha nem versenyzett, de fedezőménként kitűnően teljesített, hiszen közvetlen utódai közül pl. Jess Ta Lady 1979-ben a legtöbb pontot szerzett cutting kanca volt, Jess An Impression pedig AQHA bajnok volt…
Jessie James 1971-ben halt meg. Nagyszerű cutting ló volt, jellegzetes stílussal, és több elismert tréner vallja, hogy aki egyszer Jessie Jamest dolgozni látta, az nem felejti el egykönnyen. Jessie James több cutting trénert tett híressé, mint bármely ló.