Képek a Lovasélet engedélyével.

 

 

 

Quarter Horse hírességek

aktuális hely: QUARTER HORSE -> Quarter Horse hírességek -> King Fritz

 

 

 

King

 

Power Command

 

 

 

Crickett McCue

KING FRITZ

 

 

 

 

Poco Bueno

 

Poco Jane

 

 

 

Mary Jane W

 

King Fritz származása

 

 

 

1956-ot írunk. Fritz és Helen Watkins egy három hónapos Quarter Horse előtt állnak. Egy jó felépítésű, jól izmolt, egyensúlyban lévő pej csikó előtt, akin egy pötty fehér jegy sem volt és különösen jó származással rendelkezett. Watkinsék vásárlási szándékkal méregették a jópofa csikót. Mint a neve – King Fritz – is utal rá, Fritz és Helen Watkins úgy döntöttek, hogy megvásárolják az ígéretesnek tűnő csikót. Származásában kétszer is fellelhető a híres-nevezetes King; Jack McCue négyszeresen és Peter McCue ötszörösen megjelenik.
Fritz Watkins lovak mellett nőtt fel, apja mindig mondogatta neki, hogy egy jó lovasember, ha ránéz egy három hónapos csikóra, tudnia kell, hogyan fog idősebb korában kinézni a ló. Nos, Fritz Watkins láthatott valamit ebben a csikóban…
Az 1950-es években – annak ellenére, hogy családfájában az alapító vérvonalak ötvöződnek – King Fritz a modern típusú Quarter Horse jegyeit hordozta magán, amit átütően örökített is. Könnyen kezelhető jelleme és temperamentuma volt, viselkedésmódja egyáltalán nem árulta el, hogy fedezőmén. Mindig minden kérést teljesített, amit az ember megkívánt tőle, soha nem állt ellen semminek. Olyan atletikus ló volt, hogy lovasainak bevallása szerint ki sem használták igazán a benne rejlő képességeket. Indult cutting, working cow horse, reining, western pleasure versenyszámokban. Szinte bárki bármit meg tudott vele csinálni, olyan könnyen lovagolható ló volt. Csikói örökölték képességeit és jellemét. Egyes trénerek azt vallották King Fritzről, hogy utódai olyan gyorsan tanulnak, hogy az szinte félelmetes.
1970 decemberében Watkinsék úgy döntöttek, hogy eladják King Fritzet. Les Vogt, a kaliforniai tréner már régóta figyelte King Fritz utódait, akik mindent megnyertek a versenyek során, amit csak lehetett. Les Vogt akkor gondolkodott el igazán ezen a vérvonalon, amikor Shirley Chex – Ray Junker lovaglásával – négy évesen megnyerte egyetlen helyszínen a junior reininget, a junior working cow horse és a junior western riding számokat – és mindezt hackamore-ral, egy kézzel lovagolva… Ebben az időszakban tűnt fel Karen Chex és Mitzi Chex is. Les Vogt elmondása szerint King Fritz ezen három utóda egyszerűen legyőzhetetlen volt. „Bárhova benevezték őket, már nem is gondolhattunk arra, hogy nyerünk, mert őszintén szólva esélyünk sem volt rá, olyan erős ellenfelek voltak.” – mondta.
Les Vogt elhatározta, hogy megvásárolja King Fritzet. King Fritz 50 000 USD-ba került, plusz 20 000 USD ami a hozzá tartozó 10 kanca ára volt. Les Vogtnak 1 000 USD-ja volt, ennek ellenére felhívta Watkinsékat, hogy beleegyeznek-e, hogy a fennmaradó 69 000 USD-t 30 napon belül fizeti ki. Les Vogt kénytelen volt banki kölcsönt felvenni. King Fritz és utódainak sikere futótűzként terjedt. Volt olyan fedeztetési szezon, mikor King Fritz több mint 100 kancát fedezett. Szinte mániákusan keresték a King Fritz-lovakat. Ha egy versenyszámban 10 King Fritz apaságú ló nevezett, akkor rendszerint ők szerezték meg az első tíz helyet. King Fritz utódai hihetetlen fogékonyak voltak a tréningre, és mindemellett ha valaki a kiképzésük során elkövetett valamilyen hatalmas hibát, akkor ők megbocsájtották, elfelejtették, és soha nem rótták fel a lovasnak. Les Vogt kezei között sok King Fritz apaságú ló megfordult és megnyert velük minden versenyszámot, amiben csak elindult. Sőt mi több, nem csak megnyerte, de „kibérelte magának” a második és a harmadik helyet is, ha több King Fritz-lóval idult. „Fiatal trénerként és újoncként a versenypályán csodálkoztam rajta, hogy a többi tréner miért nem tudja soha ilyen eredményesen felkészíteni a lovait. Csak King Fritz halála után jöttem rá, hogy az ő csikói adták nekem a sikert. Öt éven keresztül ez maga volt a tündérmese” – vallotta Les Vogt.
1975 elején a tündérmese lidércnyomássá változott. King Fritz zavartan viselkedett, mikor a szezon első kancájához vezették fedezni. A helyi állatorvosok nem tudtak rájönni a probléma okára. Les Vogt ezért a környékről és távolabbi helyekről is sorra hívta az állatorvosokat pénzt nem sajnálva, mivel King Fritz annyi jót tett mindenkivel. Kiderült, hogy King Fritznek van egy sérült csigolyája, amely valószínűleg egy csikókori balesetből maradt vissza. A sérülés tovább hatolt a gerincoszlop felé, nem volt többé remény a megmentésére, így 19 éves korában megszabadították fájdalmaitól; örökre elaltatták.
Les Vogtnak 22 kancája volt befedeztetve King Fritz-cel, mindegyik híressé vált King Fritz révén, Les Vogt az utolsó csikókban reménykedett. A tragédia tovább folytatódott. Sajnálatra méltó módon abban az évben egy vírus ütötte fel a fejét, ami ellen nem lehetett vakcinázni. Húsz kanca elvetélt…