Képek a Lovasélet engedélyével.

 

 

 

Quarter Horse hírességek

aktuális hely: QUARTER HORSE -> Quarter Horse hírességek -> Leo San

 

 

 

 

Joe Reed II (apja Joe Reed)

 

Leo

 

 

 

Little Fanny (apja Joe Reed)

LEO SAN

 

 

 

 

San Siemon

 

San Sue Darks

 

 

 

Little Sue

 

Leo San származása

 

 

H. H. Darks a jó képességű, kompakt, izmos, robbanékony lovakat szerette. Tenyésztési eredményével elégedett lehetett, hiszen az 1949-ben nála született Leo San pontosan megfelelt kívánalmainak. Leo San anyjáról – San Sue Darksról – a származásán kívül nem sokat tudni. Apja Leo – akit Darks 1947-ben vásárolt meg – egy erősen izmolt, kiváló versenyló volt. Emelett előző tulajdonosa – Gene Moore – a marhákhoz való munkára is használta Leot, és véleménye szerint az egyik legjobb lova volt, amelyikkel a marhák között is tudott dolgozni. Leo San apai oldalán Joe Reed kétszeresen is megtalálható. Számos tenyésztő alapozta meg sikereit Joe Reed utódaival. Joe Reed II leginkább versenylóként híresült el – 1942-1943-ban világbajnoki címet szerzett – de a ranchen a család kedvenc munkalova volt, rengeteget dolgozott marhákkal, képességeit remekül örökölték az utódai. Hihetetlenül könnyen kezelhető, szelíd mén volt, a családban a gyerekek szőrén lovagoltak rajta, ugráltak fel és le róla, a lábai között játszottak…
Joe Reed II tulajdonságait tekintve – marhához való érzéke, könnyen kezelhetősége és tanulékonysága – tehát nem véletlen, hogy Leonak (Leo San apja) is olyan nagyszerű utódai születtek, akiknek igen jó érzéke volt a marhákhoz, annak ellenére, hogy inkább az eredményes versenyló utódai révén vált híressé.
Matlock Rose Leo San számos utódját és unokáját lovagolta cutting versenyeken. Egyszer azt nyilatkozta, hogy Leo San egy szinte utolérhetetlen fedezőmén. Véleménye nem megalapozatlan, hiszen Matlock Rose öt cutting világbajnoki címéből négyet Leo San közvetlen utódain és unokáin szerzett. Egyszer Peppy San (apja: Leo San), kétszer Peponita (apja: Peppy San), majd Peppy’s Desire (apja: Peppy San) volt Matlock Rose társa a világbajnoki győzelme során. „Leo San utódainak természetes adottsága volt a marhákkal való munka és hatalmas munkakedvvel dolgoztak” – mondta Matlock Rose.
Leo San idejében népszerűek voltak azok a tenyészversenyek, amelyeken egy mén három utódja alkotott egy nevezést. 66 alkalommal nevezték be Leo San utódait ilyen módon, és minden alkalommal dobogós helyezést értek el!
Leo San utódai között találunk igen jó versenylovakat is. 19 futamnyerő utóda között volt az 1957-ben született Tabor’s Leo, akinek az apja Little Taggie, ő pedig Question Mark fia. Tabor’s Leo 1961-ben megkapta a „Kiváló teljesítményt nyújtó versenyló” címet. Az AQHA (Amerikai Quarter Horse Tenyésztő Egyesület) adatai szerint Tabor’s Leo 1964-ben pályarekordot állított fel. 1962-ben pedig a legtöbb pontot szerezte hordókerülésben.
Bert Leo az elsők között volt Leo San utódai közül, aki sikereket ért el. Bert Leo versenyzett halter, cutting, reining és a roping (lasszózás) kétféle versenyszámában is. A pej lovat lasszózásra használták, mielőtt Matlock Rose –hoz került tréningre, de Matlock úgy döntött, hogy kiszélesíti Bert Leo portfolióját. Az első versenyen, amin Matlock lovagolta Bert Leot, megnyerték a cutting, reining, calf roping (borjú elfogása lasszóval) és halter versenyszámokat…
A legsikeresebb Leo San párosítás azonban kétség kívül a Leo San – Peppy Belle páros volt. Peppy Belle első csikója Leo Santól Peppy San volt. Peppy San 1967-ben megnyerte a cutting világbajnokságot és számos más rangos címet, többek között AQHA bajnok lett és bekerült a Dicsőségek Csarnokába. Peppy Belle további hat csikót ellett Leo Santól, de az 1968-as születésű Mr San Peppy volt közülük az, aki ismét felkeltette a figyelmet a Leo San – Peppy Belle párosítás iránt. Mr San Peppy 1972-ben megnyerte a cutting derbyt, 1974-ben és 1976-ban pedig cutting világbajnok lett, emellett több jelentős címet tudhat magáénak. Mr San Peppy a King Ranch tulajdonában volt és a legendás Buster Welch lovagolta.
Peppy Sanhoz hasonlóan Mr San Peppy is hosszú időn keresztül eredményes fedezőmén volt. Tény, hogy utódain keresztül ennek a két ménnek a hatása a sportra – legfőképpen a cutting sportra – elsöprő sikereket hozott.
1999-ig a „Minden idők legjobb cutting lova” listát Mr San Peppy fia Peppy San Badger vezette, utódai 1999-ig több mint 22 millió USD-t nyertek. A második helyen Smart Little Lena állt, aki Doc O’Lena és Peppy San lánya, Smart Peppy párosításból született. Smart Little Lena utódai addig 20 millió USD-t nyertek. Dual Pep és Haidas Little Pep – mind a ketten Peppy San Badger fiai – szintén az első 10 között voltak 7,7 és 6 millió USD összeggel.
Leo San 1968-ban távozott az örök legelőre, de nagysága és legendája tovább él leszármazottaiban.