Képek a Lovasélet engedélyével.

 

 

 

Quarter Horse hírességek

aktuális hely: QUARTER HORSE -> Quarter Horse hírességek -> Lightning Bar

 

 

LIGHTNING BAR

Three Bars

Percentage

Myrtle Dee

Della P.

Doc Horn

Mare by Old D.J.

 

Lightning Bar származása

 

 

Lightning Bar története akkor kezdődött, amikor Art Pollard 1945-ben Arizonába utazott a testvérét meglátogatni. Annyira megragadta a táj látványa, hogy elhatározta, itt vesz magának földet és lovakat fog tenyészteni. A ranch neve Lightning A Ranch lett.
Nem sokkal később Pollard találkozott a jól ismert W.D. „Dink” Parkerrel, aki versenylovakkal foglalkozott. Pollard tőle vásárolta első Quarter lovát, Hula Girl P.-t, aki egyben első bajnok lovává is vált Pollardnak. Hula Girl P.-t később az egyik legjobb örökítő kancának nyilvánították közvetlen utódjainak eredményei alapján.
Pollard úgy döntött, hogy továbbra is megbízik Dink Parker szakértelmében és gyümölcsöztetni is fogja azt. Az elkövetkező évek során több kancát vásárolt még tőle, többek között Della P-t. „Dink ezt a kancát Claude Moreintől vásárolta” – mondta Pollard – „Nagyon tetszett és meg akartam venni. Dink a kancáért többet fizetett, mint bármelyik másik lováért. Elég sokat jártam Dink nyakára és mivel a kanca, Della P. már nem volt fiatal, végül eladta nekem azzal a feltétellel, hogy Three Bars-szal fedeztetem be. Természetesen megígértem.” Így is történt, Della P-nek 1950-ben megszületett Three Barstól a csikója, Bardella. Bardella nyereményösszegével nagymértékben hozzájárult a Lightning A Ranch megerősítéséhez.
Pollard meg volt elégedve Bardellával attól a pillanattól fogva, mikor a csikó napvilágot látott, ezért Della P-t 1950-ben visszafedeztette Three Bars-szal, így született meg 1951-ben Lightning Bar.
Amikor Lightning Bar megszületett, Pollardnak mint lótenyésztőnek még rengeteget kellett tanulnia. Olyannyira, hogy Lightning Bar-t öt napos korában el akarta altatni, mert úgy látta, hogy nagyon hajlottak a lábai. Dink éppen arra járt és Pollard megkérdezte tőle, mit gondol a csikóról, Lightning Barról. Dink a következőket mondta Pollardnak: „Hát te soha nem tanulsz meg semmit? Ez az a csikó, amiből olyan ló lesz, amire mindig is vágytál!”
Lightning Bar csak 1953-ban, kétévesként versenyzett, többek között megnyerte a Southwestern, a Ruidoso és a Pomona futurityt (fiatal lovak versenyét). Pomonában a kétévesek pályarekordját futotta meg.
Bár Lightning Bar nem hozta tűzbe a világot mint versenyló, Pollard soha nem kételkedett lova tehetségében és meg volt győződve róla, hogy fedezőménnek kell lennie. Pollard tudta, hogy rajta múlik, hogy bebizonyítsa, Lightning Bar jó fedezőmén. Az első évben csak kilenc kancát vittek fedeztetni, a második évben tizenegyet, a harmadik évben már 102 kancát és ekkor már duplájára nőtt a fedeztetési díja. Az első évben, hogy felkeltsék az emberek érdeklődését Lightning Bar iránt, Frankie Figueroa – Pollard jobb keze – azt javasolta, hogy vigyék el a vasárnapi Jackpot Roping (roping – borjú elfogása lasszóval) versenyre. Pollard beleegyezett, azt gondolta, hogy Frankie csak ellovagol a bemelegítő pályán, hogy az emberek lássák, milyen jól néz ki Lightning Bar. Mikor hazaérkeztek, Pollard megkérdezte Frankie-t, mi a véleményük az embereknek. „A mén jól viselkedett és megnyertem a Jackpotot.”-mondta Frankie. Pollard megkérdezte, hogy melyik roping lovat vitte el. „Hát Lightning Bart”-felelte Frankie. „Már akkor gyanakvónak kellett volna lennem, mikor Frankie furcsa mosollyal az arcán tért haza” – kommentálta Pollard…
1954-ben, mikor Lightning Bar visszavonult a versenyzéstől hogy fedezzen, már több nagyon jó, korábban versenyló kanca várta „otthon” Lightning Bart, így hamarosan bebizonyíthatta, hogy kiváló utódokat képes nemzeni, akik mind a versenypályán, mind a lovassportokban kiválóan teljesítenek; számos bajnok csikója született. 1956-ban Della P-nek és Lightning Barnak egy olyan csikója látta meg a napvilágot, aki az elkövetkezendő években a cutting sportot (cutting – egy marhát a csordától le kell választani és nem szabad visszaengedni) megreformálta. Ő volt Doc Bar!
1960-ra Art Pollar és Lightning Bar neve már közismertté vált a Quarter Horse világában. Pollard úgy döntött, hogy épít egy új ranchet, nagyobb területen, ahol van helyük a lovaknak és csikóknak szaladgálni. 1960-ban át is költözött lovaival az új ranchre, és Lightning Bart benevezte a helyi versenyre. Itt Lightning Bar elkapott egy vírust és egy hónapon belül elpusztult. Az éves csikók is hullottak mint a legyek, csak pár ló maradt életben. Pollard mélyen le volt sújtva és eladta a megmaradt lovakat is. Később tartott még lovakat, de csak 15 évvel később…