Képek a Lovasélet engedélyével.

 

 

 

Quarter Horse hírességek

aktuális hely: QUARTER HORSE -> Quarter Horse hírességek -> Marion's Girl

 

 

 

Wimpy

 

Silver Wimpy

 

 

 

Silver Lucy

MARION’S GIRL

 

 

 

 

Tallwood

 

Joan Scharbauer

 

 

 

Scharbauer Mare

 

Marion's Girl származása

 

 

Buster Welch a trénerek között viszonylag újoncnak számított, amikor 1952-ben szemet vetett a pej kancára, Marion’s Girlre. Bár tinédzser kora óta rancheken dolgozott, hivatásos módon ekkor még csak négy éve foglalkozott lovakkal. Pályafutását jócskán befolyásolta a kis kanca.
A kanca képességeinek kulcsa ott rejtőzött a pedigréjében. Először a Wimpy’s Doonie nevet kapta a híres, King-ranch által tenyésztett Wimpy tiszteletére, majd amikor a texasi Marion Flynt a hároméves kancát megvásárolta, átkeresztelte Marion’s Girlre.
A tulajdonosváltás ellenére Buster volt az, aki versenyezni kezdett a kancával. 1952-ben és 1953-ban az AQHA (Amerikai Quarter Horse Tenyésztők Egyesülete) által rendezett versenyeken a kanca halter versenyeinek nagy részét megnyerte, és a cutting versenyek alkalmával is igen jó helyezéseket ért el. Ezzel a lelkesedéssel Buster a kancát benevezte a National Cutting Horse Association (Nemzeti Cutting Szövetség) által megrendezett nagyhírű versenyre, melyet Arizonában, Tucsonban tartottak meg. Mivel Marion’s Girl tulajdonosa eléggé aggódóan figyelte az eseményeket, Buster úgy döntött, hogy megkéri a kis kancát, hogy adja tudása legjavát. Ez a lépés igen szerencsés döntésnek bizonyult , mert Buster és Marion’s Girl megnyerték a versenyt. Az év során még néhány versenyre elmentek, és továbbra is Buster maradt a kanca trénere.
1954-ben az első versenyük Denverben volt, amit meg is nyertek annak ellenére, hogy a magaslati levegő és a hóviharos időjárás eléggé szokatlan klímát jelentett Marion’s Girl számára. Erről a versenyről rögtön Fort Worth, Texas volt az uticél. Megállás nélkül kellett az utat megtenni, csak itatni álltak meg, így értek a verseny kezdetének napján hajnali fél háromra a helyszínre. Nagy nap várt a párosra, mivel 117 ló között kellet megállni a helyüket, ráadásul ez volt az első „viadaluk” a híres Don Dodge lovassal és legendás kancájával, Poco Lenával. A cutting arénák legendás lovasa, Don Dodge csak egy vézna nyugat-texasi kölyöknek titulálta Bustert, de Buster és Marion’s Girl tántoríthatatlannak tűntek, és meg is nyerték a cutting versenyt!
Majd San Antonioban ismét nyertek, és márciusban újra beneveztek a Tucsonban megtartott versenyre. Negyven kanca jutott be a fináléba, de mindenki csak Marion’s Girlre és Poco Lenára figyelt. Don Dodge és Poco Lena 433, Buster és Marion’s Girl 432 pontot kaptak, így ezúttal másodikak lettek.
Marion’s Girl tulajdonosa úgy gondolta, hogy a kanca ne azokon a helyeken versenyezzen, ahol Don Dodge már egyébként is olyan híres, hanem máshol. Buster – a kanca lovasa – éppen ellenkezőleg vallott, az ő javaslata az volt, hogy nézzenek szembe a Don Dodge – Poco Lena párossal. A kancatulajdonos úgy döntött, megbízik a fiatal trénerben, és elfogadja javaslatát. Így Marion’s Girl és Poco Lena egész nyáron egymással versenyeztek a forró és poros cutting arénákban…
„Marion’s Girl nem a tökéletes ló volt, de bármilyen körülmények között képes volt arra, hogy több dolgot hajtson végre tökéletesen pontosan, mint amennyit hibázott, és szívvel lélekkel küzdött a versenyeken” – vallotta Buster. Ezt mi sem bizonyította jobban, mint az 1954-ben megrendezett cutting világbajnokságon való teljesítménye. Az elődöntők során Marion’s Girl és Poco Lena fej-fej mellett haladtak a világbajnoki cím felé. Amikor Buster a finálé előtt Marion’s Girlt nyergelte, éppen az arca mellett sült el egy pisztoly, ami az egyik szeme átmeneti vakságát okozta. Buster amikor belovagolt az arénába, csak fényt és árnyékot látott, a marhacsordának csak a körvonalait tudta kivenni, jóformán nem is látott semmit.Most egyedül Marion’s Girlre számíthatott. Beengedte a kancát a borjúk közé, aki kiválasztott egyet közülük, kiterelte az aréna közepére, majd dolgozni kezdett. „A kanca mozdulataiból ítélve tudtam, hogy olyan borjút választott ki, amellyel bizonyítani tudta képességeit” – mondta Buster. Majd újabb borjút választottak ki, és Buster a hangos tapsból és ovációból sejtette, hogy a kanca igen jó teljesítményt nyújtott. A taps tovább folytatódott, amikor Buster és Marion’s Girl átvették a világbajnoknak járó kupát!
1955-ben Marion’s Girl a tulajdonosának ranchére visszatérve pihenhetett egy jóízűt, és ebben az évben csak néhány versenyen vett részt, de még így is az előkelő negyedik helyen állt a cutting világranglistán!
1956-ban Marion’s Girl aztán ismét felkavarta a cutting versenyek világát. Kipihenten, kiegyensúlyozottabban és tudatosabban dolgozott a kanca a megmérettetések során. Olyan híres lovakat győzött le, mint Poc Mona, Poco Lena, Snipper W, Jessie James, Skeeter, Snooky és Nancy Bailey… Kansas Cityben pedig megszerezte második világbajnoki címét!
Buster és Marion’s Girl utoljára Odessában, Texasban versenyeztek a Sandhills Quarter Horse versenyen. Ezután a Marion’s Girl visszavonult, hogy eleget tegyen kötelességének mint tenyészkanca, két NCHA világbajnoki cutting címmel, egy AQHA bajnoki címmel, 123 AQHA cutting ponttal és 41 halter ponttal a háta mögött. A kancát Jess Hankin ranchére vitték, hogy a legendás hírű King ménnel fedeztessék. Buster álma mindig az volt, hogy ha Marion’s Girlnek valaha csikója születik, akkor azt ő lovagolhassa be.
Álma soha nem teljesülhetett be… 1957. december 14-én Marion’s Girlt halva találták meg a legelőn. A boncolás kimutatta, hogy a korai vetélés által okozott vérmérgezés okozta a halálát. Úgy tartják, hogy Marion Flynt soha nem heverte ki bajnok kancájának halálát.