Képek a Lovasélet engedélyével.

 

 

 

Quarter Horse hírességek

aktuális hely: QUARTER HORSE -> Quarter Horse hírességek -> Peppy San Badger

 

 

 

 

Leo San

 

Mr San Peppy

 

 

 

Peppy Belle

PEPPY SAN BADGER

 

 

 

 

Grey Badger III

 

Sugar Badger

 

 

 

Sugar Townley

 

Peppy San Badger származása

 

 

Peppy San Badger – gyakran nevezték „Little Peppy”-nek – minden idők egyik legeredményesebb cutting lova volt, és nagy hatást gyakorolt a quarter lótenyésztésre is. 1977-ben megnyerte a cutting futurityt, 1978-ban pedig a cutting derbyt, és egy sor más cutting versenyen bajnok lett, nyereményösszege meghaladta a 170 000 USD-t. Kivívta magának a NCHA (Nemzeti Cutting Ló Egyesület) bronz, ezüst, arany, majd platina díját és bekerült a Dicsőségek Csarnokába.
Peppy San Badger fedezőménként folytatta az útját a legjobbak között. 18 év alatt 2311 regisztrált csikója született, közülük több mint 1100 hivatalos versenyeken is részt vett, illetve még mindig aktívan versenyez.
Peppy San Badger 1974. április 1-én Lubbockban, Texasban született az egyik leghíresebb tenyésztőnél, Joe Kirk Fultonnál. Származása visszanyúlik a King Ranch alapító vonalához. Steven J „Tio” Kleberg irányítása alatt Peppy San Badger visszatért elődei földjére, hogy átvegye apja, Mr San Peppy szerepét. A cutting és reining lovakat tenyésztő emberek mohón sóvárogtak Peppy San Badger lányaiért, mint kiváló tenyészkancákért…
A National Reined Cow Horse Association (NRCHA) Futurity (futuruty: fiatal lovak versenye) világbajnoksága és a National Cutting Horse Association (NCHA; Nemzeti Cutting Szövetség ) Futurity jól illusztrálja, hogy milyen jól örökítenek Peppy San Badger fiai is. Szeptemberben az NRCHA Futurityn az első 10 helyezett közül 4 ló Peppy San Badger fiainak közvetlen leszármazottja volt, az NCHA Futurityn a nyitott és non-pro versenyszámokban az első 20 ló közül 4 ló szintén Peppy San Badger fiainak közvetlen leszármazottja volt. A 2001-es Futurity rávilágít arra, hogy mennyire megerősödött Peppy San Badger népszerűsége, aki a cutting és a reining ranglistájának csúcsán áll. A nyitott versenyszámban az első tíz helyezett ló közül négynek az apja Peppy San Badger fia. A győztes Boonlight Dancer – aki Todd Bergen trénert segítette hozzá az első helyhez – apja az 1992-ben született Peptoboonsmal, természetesen Peppy San Badger fia, anyja pedig a kiváló cutting kanca: Royal Blue Boon.
A cutting versenyeken már szinte törvényszerű, hogy legalább egy vagy két Peppy San Badger leszármazott a nyertesek között végez. 2001-ben a Futurityn például Peptoboonsmal leszármazottai – Peppy San Badger unokái – domináltak (Little Pepto Gal, Hes A Peptospoonful, Freckles Lena Boon…).
Peppy San Badger utolsó regisztrált csikója 1992-ben született. Peppy San Badger a cutting-világranglistán Smart Little Lena mögött az előkelő második helyen áll! Utódai a cutting versenyeken eddig több mint 19 millió USD-t nyertek, továbbá több mint 6000 AQHA (Amerikai Quarter Lótenyésztő Szövetség) pontot szereztek, nyolc utóda világbajnok lett. Peppy San Badger csikói több mint 400 000 USD-t nyerter NRHA versenyeken (NRHA – Nemzeti Reining Szövetség).
A vezető cutting mének ranglistáján az első 10 között már Peppy San Badger három fia is megjelenik: Dual Pep (több mint 9 millió USD), Hidas Little Pep (több mint 6 millió USD) és Greys Starlight (csikói több mint 5 millió USD-t nyertek).
Peppy San Badger lányainak csikói a cutting versenyeken több mint 10 millió USD-t nyertek, reining versenyeken pedig több mint 600 000 USD a nyereményösszegük, valamint több mint 4 260 AQHA pontot gyűjtöttek eddig.
Peppy San Badger nyolc legkiválóbb fiának csikója 24 millió USD-t nyert…