Képek a Lovasélet engedélyével.

 

 

 

Quarter Horse hírességek

aktuális hely: QUARTER HORSE -> Quarter Horse hírességek -> Poco Tivio

 

 

 

King

 

Poco Bueno

 

 

 

Miss Taylor

POCO TIVIO

 

 

 

 

Pretty Boy

 

Sheilwin

 

 

 

Blackburn mare

 

Poco Tivio származása

 

 

Poco Buenonak olyan sok kiváló fia és lánya született, hogy nehéz kiragadni közülük egyet, de kétségkívül Poco Tivio volt közülük az egyik legnagyszerűbb. Sikeresen szerepelt a Halter versenyszámokban és a cutting pályán, illetve kivételesen jó fedezőmén vált belőle, különösen jó tenyészkancákat nemzett. Amikor Poco Tivio lányait Doc Barral fedeztették, az varázslatos párosítás volt: így született meg például Doc’s Oak, Doc’s Remedy, Cal Bar, Boon Bar, Doc’s Hotrodder, Doc’s Dee Bar…és még jó néhány sikeres ló. Sőt mi több, számos híres lovas Poco Tivio lányainak tulajdonítja Doc Bar sikertörténetét. Poco Tivio lányainak Doc Barral való fedeztetését a Quarter Horse történelem legsikeresebb párosításának tartják!
Poco Tivio Texasban, Arlingtonban született a Waggoner Ranchen 1947-ben. Anyjának, Sheilwinnek a ranchen nem tulajdonítottak különösebb figyelmet mindaddig, amíg Bob Burton nem kezdte el lovagolni. A kanca megmutatta rátermettségét, atletikus volt és igen készséges, így hát bekerült a tenyészkancák sorába és kitűnő tenyészegyednek bizonyult.
Sheilwint csak Poco Buenoval fedeztették, az utódok közül az első Poco Tivio volt. Második csikója – Pretty Pokey – 1948-ban született, kiváló roping, working cow horse és reining ló volt, 1960-ban felkerült a Working Cow Horse Dicsőséglistára. Harmadik csikója Poco Lena volt, a cutting lovak sorában az egyik legkiválóbb kanca, aki Doc O’Lena és Dry Doc anyja is egyben! 1950-ben Sheilwin megellette Poco Champ-et (Champ=Champion=bajnok), aki nevéhez méltóan meg is szerezte az AQHA bajnoki címét, ráadásul több AQHA bajnok apja is egyben! Sheilwin 1951-ben született csikója Poco Sandra, aki bár nem sokat versenyzett, de tekintélyes eredményeket ért el hackamore nyitott osztályban. Sheilwin következő két csikója még fiatalon elpusztult, és ő maga is 11 éves korában – 1954-ben – meghalt. Visszatekintve Poco Tivio testvéreire bizonyítja, hogy nem a véletlen műve, hanem Poco Tiviot kiváló versenyzőnek és fedezőménnek tenyésztették…
Poco Tiviot a Waggoner Ranchen Pine Johnson lovagolta be és kezdte el tanítani a marhával való munkára. Három évesen 1950-ben Cliff Magers vásárolta meg és Milt Bennett lovagolta. Egy évvel később megvásárolta Don Dodge, a kaliforniai tréner. Ekkor kezdtek a Poco Bueno apaságú lovak a figyelem középpontjába kerülni. Poco Tivio 1951-1962-ben az NCHA (Cutting Szövetség) ranglistájának az előkelő ötödik helyén állt, és AQHA bajnok is lett reining versenyszámban.
Mikor Poco Tivio visszavonult a versenyzéstől, Don Dodge eladta a híres lovasnak, Charley Araujonak, Don Dodge pedig tovább versenyzett Poco Lenaval, akit meg is vásárolt.
Araujo több éven keresztül fedeztetett Poco Tivioval. 1971-ben a 21 éves fedezőmént odaadta Floyd és Beverly Bossnak, hogy gondoskodjanak róla idős napjaiban. Beverlyék úgy döntöttek az állatorvosuk tanácsára, hogy tovább fedeztetnek Poco Tivioval. Poco Tivio halála napjáig fedezett. 1976-ban, közel 30 évesen halt meg. „Valóban csodálatos és intelligens ló volt, még akkor sem kellet rá kötőféket tenni, amikor megkörmöltük. Egyszerűen szerette, ha foglalkozott az ember vele.” Poco Tiviot a Boss Ranchen temették el.
Bár Poco Tivio híresebb arról, hogy kitűnő tenyészkanca utódai születtek, mint a mén utódairól, kétségkívül az egyik legjobb fia Johnny Tivio volt, aki 1956-ban született. A ’60-as években úgy nyerte meg a legsokoldalúbb ló címet, hogy egy versenyen megnyerte a roping számot, a reined cow horse, a reining és a csapat roping számban is jó helyezést ért el, hátra volt még a cutting, de ha meg is nyerte volna, még akkor sem lett volna elég pontja a cím elnyeréséhez. Így a lovat benevezték a western riding számba is, bár még soha nem gyakoroltak ilyen pályát, és még nem is versenyeztek vele ilyen versenyszámban. A cutting számban 74 pontot szerezve – fölényes győzelmet aratva ezzel – rögtön átmentek a western riding pályájára és fergeteges 78 ponttal Johnny Tivio megnyerte a western riding számot és ezzel a legsokoldalúbb ló címet is. A bíró azt nyilatkozta, hogy életében ez volt a legszebb kivitelezés, amit valaha is látott. Johnny Tivio további 13 alkalommal indult el western riding versenyen és 13-szor nyert!
Poco Tiviot – Johnny Tivio és a többi fia sikere ellenére – ma inkább a lányai miatt emlegetik, akik remek tenyészkancák voltak. Leghíresebb és legtöbbet emlegetett közvetlen kancautódja Susie’s Bay. Susie’s Baynek 12 regisztrált csikója született öt különböző méntől. Közülük három AQHA világbajnok, egy NCHA világbajnok, egy NCHA Futurity és Derby győztes lett!
Poco Tivio elsőrangúan örökítő közvetlen kancautódai közé tartozik még Teresa Tivio (szül.: 1954-ben), akinek Doc Barral való párosításából 10 csikó született, köztük Fizzabar, Nu Bar, Doc’s Remedy, Boon Bar, Doc’s Haida, Cal Bar, Doc Bar Gem…
Poco Tivio másik remek kancautóda Jameen Tivio (szül.: 1956-ban). A Jameen Tivio és Doc Bar párosításból született többek között Doc’s Hotrodder, Doc’s Lynx, Doc’s Tom Thumb, Doc’s Prescription…
Poco Tivio 10 AQHA bajnokot nemzett…