Képek a Lovasélet engedélyével.

 

 

 

Quarter Horse hírességek

aktuális hely: QUARTER HORSE -> Quarter Horse hírességek -> Star Duster

 

 

 

Oklahoma Star

 

Nowata Star

 

 

 

Bay Lucky

STAR DUSTER

 

 

 

 

Master Gould

 

Lowry’s Mabel

 

 

 

Steel Dust mare

 

Star Duster származása

 

 

A mai napig számos pedigrében még mindig megjelenik Star Duster, az 1944-es születésű sárga mén, akit Fred Lowry tenyésztett. A csikót éves korában Semotan vásárolta meg. Semotan már régóta keresett az elképzeléseinek megfelelő lovat, egy erőteljesen izmolt, igazi egyéniséget, de egyiket sem találta megfelelőnek, amíg meg nem találta Star Dustert. „Tiszta izom volt a ló. Nem volt rajta semmi súlyfelesleg, csak kemény izmok, jó felépítés és kiváló lábak jellemezték a lovat. A mai követelményeknek is tökéletesen megfelelne Star Duster” – mondta Semotan.
Star Dustert Denverben látta meg először Semotan, amikor éves korában – Leonard Milligan felvezetésével – megnyerte a halter versenyt. Semotan és Milligan ezután közös erővel egyengették tovább a mén útját. Star Duster megnyerte a Colorado State Fair versenyt, majd hároméves korában visszatértek versenyezni Denverbe a ménnel, ugyanabban az osztályban indultak, amelyben Poco Buneo. Itt Reserve Champion címet szereztek, majd a következő évben Grand Champion lett Star Duster. A versenyző páros megszokott látvánnyá vált Denverben, Chicagoban és Kaliforniában.
Semotan segítségével jött létre a Rocky Mountain Quarter Horse Egyesület, amelynek árverésein a Star Duster csikók vitték a prímet nem is egy alkalommal, bár Semotan nem fedeztetett túl sok kancát Star Dusterrel. Az egyik legsikeresebb párosításnak a Peter McCue vonalból származó kancák fedeztetése bizonyult.
Star Duster kitűnően bizonyított a halter versenyeken, de rengeteg más dologban is kiválónak bizonyult. Bár hivatalosan soha nem futtatták más lovak ellen, de Semotan a baráti körében rengeteget versenyeztette, természetesen sikerrel. Star Duster a marhákkal is nagyszerűen dolgozott, bámulatos érzéke volt a lasszózáshoz és nem egyszer nyert hordókerülő versenyt is. Star Duster gyors, atletikus, készséges, jól kezelhető és engedelmes mén volt.
Azon a listán, amely az AQHA (American Quarter Horse Association; Amerikai Quarter Horse Szövetség) bajnokok anyai nagyapját veszi alapul, Star Duster az első helyen állt. Öt utódja megszerezte a „Kiváló teljesítményt nyújtó versenyló” címet, közülük pedig Cowboy 2 Duster egyben megkapta a „Legkiválóbb halter ló” címet is! Barbara Star 1956-ban az év halter lova volt, és ő volt az anyja a híres AQHA bajnok lónak, Skip A Barbnak, akinek az apja egyébként Skipper’s King.
Számos kiváló egyed származása vezethető vissza Star Dusterhez a mai napig. Maga Star Duster is kiemelkedő egyed volt. Star Duster 13 éves koráig volt Semotan tulajdonában, majd eladta J. Ralph Bellnek. Utolsó tulajdonosa Thane Lancaster volt, Star Duster tehát utolsó éveit Idahoban töltötte. Tulajdonosainak, lovasainak bizonyára minden tőle telhetőt megtett, míg nem 30 éves korában az örök legelőre távozott.