• A team penning a ranchen való munkából alakult ki, egy nagyon izgalmas versenyszám, amely során három lovas a csordából három, azonos számmal ellátott borjút egy karámba terel.

 

 

 

 Képek a Lovasélet engedélyével.

 

 

Western versenyszámok

aktuális hely: WESTERN SZAKIRODALOM ->  Western versenyszámok -> Team Penning

 

 

A team penning a ranchen való munkából alakult ki, egy nagyon izgalmas versenyszám, amely során három lovas a csordából három, azonos számmal ellátott borjút egy karámba terel.

 

 

 

 

A három lovasból álló csapatnak három, azonos számmal ellátott borjút a csordától le kell választania, és egy karámba kell terelnie. A nagyobb versenyeken a csorda általában 30 borjúból áll, de a regionális vagy kisebb versenyeken kevesebb borjúval dolgoznak.
Amint a lovasok az adott három marhát elválasztották a többitől, a pálya másik felén lévő – az ellenkező oldalról nyitott – karámba kell terelniük azokat.
 

 

 

 

 

Amikor a három lovas felsorakozik a startvonalnál, a hangosbemondó megadja azt a számot, amely számmal megjelölt három borjút a csapatnak a karámba kell terelnie.
A lovasok a csorda felé lovagolnak, leválasztják a három marhát a csordától, és a karámba terelik. Az a csapat nyer, aki a legrövidebb idő alatt teljesíti a feladatot.
A verseny során a kihirdetett kategóriától függően 60, 75 vagy 90 másodperces időlimitet használnak.
 

 

 

 

 

A versenyszám kulcsa a csapatmunkában rejlik. A három lovasnak egymással összhangban kell dolgoznia ahhoz, hogy a megfelelő három borjút válassza el a csordától, és terelje a karám felé, miközben a nem kívánatos egyedeket vissza kell tartaniuk. Aranyszabály, hogy egy lovas soha ne keresztezze a másik lovas útvonalát sem elölről, sem hátulról, amikor a három megfelelő marhát terelik a karám felé.

 

 

 

 

 

Az egyik lovasnak kézfeltartással jeleznie kell a munka végét. Az időmérés végét a zászló leintése jelenti, amikor az első lovas lova a karám kapujában van, és a lovas kézfeltartással jelzi ezt. A csapat idejét nem jegyzik, ha egy borjú már a kézfeltartás után kerül a karámba, vagy ha a kézfeltartáskor szökik ki egy állat a karámból. Az időeredményt akkor sem jegyzik, ha olyan marha van a karámban, amelyik nem azt a számot viseli, amelyet a csapatnak megadtak.
A csapat akkor jelezheti csak az időmérés végét, ha a számukra kijelölt borjúk közül legalább egy vagy kettő a karámban van. Természetesen velük szemben az a csapat ér el jobb helyezést, amelyik a három megfelelő borjút beterelte a karámba, függetlenül a mért időeredménytől.
 

 

 

 

 

A pályák mérete természetesen a hely adottságaitól függően nagyon különböző lehet. Nagyobb területen a marhák könnyebben visszafordulhatnak a csorda felé, kisebb területen viszont nehezebb megakadályozni azt, hogy a megadott három egyeden kívül ne menjen több marha a hibavonalon túl.
A hiba/start vonalat a pálya oldalán egyértelműen meg kell jelölni, hogy azt a versenyzők és a vonalbíró is jól lássa.
A karám, amelybe a kiválasztott borjúkat be kell terelni, a pálya szélétől kb. 5 méterre helyezkedik el úgy, hogy kapuja a marhacsordával ellentétes irányban van és a pálya középvonala felé nyílik.
 

 

 

 

 

A marhák érintése kézzel vagy bármilyen más eszközzel, felszereléssel – pl. romal, kalap – kizárást von maga után. Ha a csapat bármelyik tagja túlságosan durva vagy nem sportszerűen viselkedik, a csapatot kizárják a versenyből.
Öt másodperces büntetés jár, ha a futam befejezésekor egy csapattagon nincs rajta a kalap vagy az ing. A büntetőmásodperceket hozzá kell adni a mért időredményhez akkor is, ha így az a meghatározott alapidőt túllépi.
Ha a startvonalat bármikor öt vagy több marha érinti, a csapat idejét nem jegyzik.
A csapat bármelyik tagjának kizárása a csapat kizárását vonja maga után.
 

 

 

 

 

A lovasok felelősek a marhák épségéért. A csapat felelőssége, hogy jelezze, ha meglátása szerint a számukra kijelölt borjúk között sérült vagy használhatatlan állapotban lévő egyedek vannak. Ha viszont a munkát már megkezdték a borjúkkal, már nincs helye reklamációnak.
Ha egy borjú a pályáról a karámon át vagy a karám felett kimegy, a bíró döntése, hogy a lovasokat durvaságért kizárja, vagy újra indítja a menetet.
 

 

 

 

 

Nagyításhoz kattints a képre!

 

Nagyításhoz kattints a képre!