• A western horsemanship lényege, hogy a lovas mennyire tudja a lóval összhangban, precízen és könnyedén végrehajtani az előírt manőversort úgy, hogy közben nyugalmat, önbizalmat sugároz, természetesen helyes testtartás mellett.

 

 

 

 Képek a Lovasélet engedélyével.

 

 

Western versenyszámok

aktuális hely: WESTERN SZAKIRODALOM -> Western versenyszámok -> Western Horsemanship

 

(AQHYA World Show Western Horsemanship)

 

A western horsemanship (ejtsd: vesztern horszmensip) egy amatőrök és ifjú lovasok részére kiírt versenyszám. A program, amit a versenyek során lovagolni kell, tulajdonképpen a három jármódot és a reining-manőverek alapjául szolgáló elemeket tartalmazza. Célja az, hogy a fiatal és a kezdő lovasokat a westernlovaglás alapjainak precíz elsajátítására buzdítsa. A fiatal lovasok korán „fejest ugorhatnak a mélyvízbe”, és már ifjú korukban elég nagy versenyrutinra tehetnek szert.

 

A western horsemanship lényege, hogy a lovas mennyire tudja a lóval összhangban, precízen és könnyedén végrehajtani az előírt manőversort úgy, hogy közben nyugalmat, önbizalmat sugároz, természetesen helyes testtartás mellett.

 

A versenyzőket 0-20-ig terjedő, félpontos léptékű skálán pontozzák. Ebből 10 pont adható a ló és lovas általános megjelenésére – a testtartást, a szárkezelést, a megfelelő western ruházatot, az általános megjelenést és még a tiszta, ápolt felszerelést is beleértve – és 10 pont a gyakorlat végrehajtására. A szabályzat részletesen és pontosan megfogalmazza a versenyző megjelenésére és testtartására valamint a ló általános megjelenésére vonatkozó kívánalmakat. Mivel a western horsemanship a fiataloknak és a kezdőknek szól, a szabályzatban külön fejezet foglalkozik az egyes manőverek végrehajtási módjáról és a bírálati szempontokról. A hibákról és azok pontozásáról különböző szempontok szerinti rendszerezésben lehet olvasni, sőt a javasolt végső pontérték és az ahhoz tartozó hozzávetőleges lebontás is megtalálható. Ez rendkívül nagy segítség a kezdő lovasok számára és mindemellett elősegíti a minél objektívebb bírálatot is.

 

A verseny során az összes résztvevő felsorakozik a pályán, és a gyakorlatokat a lovasok egyesével hajtják végre vagy már eleve egyenként lovagolnak a pályára. Minden programban szerepel legalább az egyik kézre mind a három jármód, továbbá a hátraléptetés. A gyakorlatok az alábbi manővereket tartalmazhatják: lépés, ügetés, iramfokozás ügetésben, vágta, iramfokozás vágtában egyenes vonalon, íven, körön vagy nyolcas alakzatban, vagy ezen jármódok és manőverek kombinációja; stop; hátraléptetés egyenes vonalon vagy íven; teljes fordulat vagy pivot, beleértve a spint, a rollbacket és az elülső láb körüli fordulatot is; oldalléptetés, két patanyomon történő munka, vagy combra való engedtetés; ugrásváltás vagy egyszerű ugrásváltás; ellenvágta; egyéb manőverek; vagy kengyel nélküli lovaglás.

 

A végső helyezés megállapításánál a lovas testtartása, valamint a lovas és a ló teljesítménye számít. Igaz, hogy a western horsemanship nem tartalmaz olyan sok manőverkombinációt mint a reining, de mivel ifjú lovasokról van szó, és nagy hangsúlyt fektetnek a bírálatkor minden apró részletre, ide csak jól felkészített és igazán készséges lovak valók! A gyakorlott lovasoknak talán túl könnyűnek tűnő feladatsor a gyerekek részéről komoly munkát igényel, ezért nem szabad abba a hibába esni, hogy csak egy alapszinten kiképzett lóval ízleljék meg a versenyek hangulatát…

 

 

 

 

   

 

Reining pontozólap letöltéséhez kattints ide!