• A western riding bírálatának alapja a jármódok, ugrásváltások minősége, a ló viselkedése, képességei és hogy mennyire készséges a lovas segítségadásaira.

 

 

 

Western versenyszámok

aktuális hely: WESTERN SZAKIRODALOM ->  Western versenyszámok -> Western Riding

 

(2008 AQHA World Show)

 

A korrekt ugrásváltás kivitelezése néhány lónak nehéz feladatot jelenthet. Még ha az ember fel is ismeri lova potenciális képességeit, ebben a versenyszámban akkor sem egyszerű „brillírozni”. Ennek a versenyszámnak a fő eleme az ugrásváltás, ám mégsem csupán ennek a helyes kivitelezéséről van szó. Nem egyszerű ugyanis a szinte centiméterre meghatározott helyen korrekt módon végrehajtani az ugrásváltást, amelynek olyan gördülékenynek kell lennie, hogy szinte észre se lehessen venni, hanem az egész pálya teljesítése során a lónak laza száron – egykezes szárhasználat mellett – lazán, fegyelmezetten egy iramban kell haladnia.

 

A western riding bírálatának alapja a jármódok, ugrásváltások minősége, a ló viselkedése, képességei és hogy mennyire készséges a lovas segítségadásaira. A lónak megfelelő iramban, finom segítségekre készségesen reagálva, helyesen, könnyedén és szabad mozgással kell teljesítenie a feladatokat.

 

Pluszpont jár, ha a ló határozottan finom segítségekre reagál, kifejezetten egy és helyes iramban teljesíti a pályát (a pálya kezdetétől a végéig ugyanazon iramban halad), az ugrásváltások precízek, könnyedek, az elülső és a hátulsó lábak egyszerre váltanak ugrást a kijelölt helyen. A ló fejtartása nyugodtságot kell hogy tükrözzön, a lovas keze ellen nem szabad hogy ellenállást tanúsítson, tarkóban lazán utána kell engednie. A lovakat megfelelően laza, lógó száron vagy enyhe kontaktussal kell lovagolni. A rúdon való áthaladás során a ló nem válthat másik jármódba illetve nem változtathatja meg gyökeresen a lépéshosszát.

 

A versenyeken a négy feladatsor közül az egyiket kell teljesíteni. A pálya helyes felállításáért a bíró a felelős.

 

 

 

 

A nyolc kis kör a jelölőbójákat jelenti. Ezeket a bójákat egymástól egyenlő távolságra kell kitenni, ami nem kevesebb, mint 9 méter és nem több mint 15 méter, öt bójával a pálya szélén (ld. az ábrát). A bójákat ajánlatos a faltól minimum 4,5 méterre tenni. A két hosszúfal mentén elhelyezkedő bóják közötti távolságnak 15-24 méternek lenni, a pálya adottságai szerint.
A hosszú kígyóvonal a pálya vonalvezetését és a jármódokat jelöli. Az árnyalt részek a bóják közötti ugrásváltások helyét jelölik. A pontozott szakasz (……) lépést, a szaggatott vonal (------) ügetést (jog), a folytonos vonal ( ____ ) pedig vágtát jelent.
 

 

 

 

 

A pontozás 0-100 pont között történik, ahol a 70 pont az átlagos teljesítményt jelenti. A pontozásra vonatkozó irányelvek: az egyes manőverekre plusz- vagy mínuszpontokat kell adni plusz 1,5 és mínusz 1,5 között az alábbiak szerint: -1,5 kifejezetten gyenge,

-1 nagyon gyenge, -0,5 gyenge, 0 átlagos, +0,5 jó, +1 nagyon jó, +1,5 kiváló. A manőverekre adott pontokat a büntetőpontoktól függetlenül kell meghatározni.

 

 

 

 

 

 

A versenyző a hiba súlyosságától függően büntetőpontot kap például a következőkért:

 

 • Nem helyes lábon történő vágta az ugrásváltásra kijelölt területen túlhaladva (Az ugrásváltás végrehajtása elmarad, beleértve a keresztezést is.)
   

 • Feltűnő engedetlenség, mint például a ló kirúg, harap vagy bakol
   

 • A versenyző a pálya megkezdésétől számított három méteren belül nem az előírt jármódban halad vagy megáll
   

 • A jármód megszakítása vágtában
   

 • Egyszerű ugrásváltás esetén
   

 • Nem helyes lábra történő vágta az ugrásváltásra kijelölt területet megelőző bója előtt vagy mellett illetve nem helyes lábra történő vágta az ugrásváltásra kijelölt terület után elhelyezkedő bója mellett vagy után
   

 • Minden olyan plusz ugrásváltás, amely a gyakorlatban nincs előírva (kivéve az ezt a plusz ugrásváltást korrigáló ugrásváltást vagy a nem helyes lábon történő vágtát korrigáló ugrásváltást)
   

 • A ló belerúg a rúdba vagy elrúgja a rudat
   

 • Nem helyesen vágtázik át a ló a rúdon (a rúd a lónak a két elülső vagy a két hátulsó lába közé kerül)
   

 • Ezen felül természetesen pontosan meghatározták az egyéb hibákért járó büntetőpontokat és plusz pontokkal jutalmazzák a kiemelkedő teljesítményt.

 

 

 

 

 

 
 •  Az ugrásváltás minden alkalommal előírásszerű
   

 • Az ugrásváltás az erre kijelölt terület közepén történik
   

 • Precíz, folyamatos pályateljesítés
   

 • Végig egyenletes iram
   

 • Láb- testsúly-és szársegítségekkel könnyedén irányítható és kontrollálható a ló
   

 • A ló különösen jó alkalmassága és stílusa

 

 

 

 

 

 

Mint minden más esetben, ezúttal is türelemre és főleg következetességre és fokozatosságra van szükség ahhoz, hogy egy jól kiképzett „western riding” lovunk legyen!